Здравният министър д-р Петър Москов бе изключително гневен в парламента днес.

Няма никакъв смисъл от свитите разходи за здравеопазване всячески да се опитваме да подобрим качеството, а моите лекари да бъдат малтретирани и бити, каза министърът пред депутатите от бюджетната, социалната и здравната комисия в парламента, които в момента на съвместно заседание обсъждат бюджетите на държавата, на Националната здравно-осигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване.

Случаят, за който говори министър Москов е от неделя. Тогава двама роми пребиха доктор Маринова от Спешна помощ в София-област. Случката е станала в ботевградското село Врачеш.

Министър Москов подчерта, че нарича лекарите "мои" защото се смята за отговорен за здравето и живота им. 

С риск да предизвикам скандал това повече няма да се случи. Заради липса на окомплектовани медицински екипи там вече спешна помощ няма да пристигне без кметът да е осигурил охрана и да е гарантирал сигурността на медиците, добави Москов.

Според него проблемът с вилнеещите цигански банди е наистина много сериозен.

Д-р Маринова е била бита с части от счупен мотор. Извинете ме, но наистина съм гневен, добави министърът и получи подкрепа за позицията си от депутатите в парламентарната зала "Изток". 

Въпреки че случаят е много сериозен днешното определение "моите лекари" до голяма степен кореспондира с думи на депутата Делян Пеевски, с когото здравният министър не е  в никак добри отношения. След като в края на юни прокуратурата повдигна обвинения на трима души, че са участвали в заговор за убийството на ДПС депутата, той ги нарече "моите убийци". По-късно се оказа, че срещу тримата няма абсолютно никакви доказателства и всички обвинения срещу тях отпаднаха.