Стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Това са били темите, по които днес са разговаряли президентът Румен Радев и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Съобщението дойде от прессекретариата на държавния глава. 

Телефонният разговор е по инициатива на Блинкън. Санкциите на САЩ срещу лицата Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и срещу общо 64 компании, притежавани от първите двама, Румен Радев определи като "силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността".

"Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика", заяви от своя страна Антъни Блинкън, става ясно от съобщението. 

Румен Радев оцени високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано бе дългогодишното партньорство в модернизацията на българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

В понеделник Радев ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел.

По време на разговора днес държавният глава подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

Обсъдена е била и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен е изразил очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

"Обща бе позицията, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа. Държавният глава припомни последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка", съобщи още прессекретариатър на Румен Радев.

За телефонния разговор съобщение дойде и от Държавния департамент на САЩ.