Случи се - Новак Джокович победи Рафаел Надал на "Ролан Гарос", 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2 на исторически полуфинал. На финала в неделя световният №1 ще спори със Стефанос Циципас, който преодоля Александър Зверев с 3:2 сета.

Това, което няма да се случи на испанеца тази година в Париж - 14-а титла и подобряване на рекорда на Роджър Федерер по титли от Големия шлем в "оупън" ерата. Двамата имат по 20.

Надал губи за едва трети път (!) от 108 мача на клея във френската столица. Две от тези поражения са от Новак Джокович. 

Сърбинът може да запише изумителен рекорд - да стане първият в "откритата" ера с поне по две титли от мейджър турнирите. И да доближи още повече другите двама титани на тениса - върховете му сега са 18.

Той си отмъсти за поражението от Надал на финала през есента на миналата година. И за това в Рим през май.

Решаващ се оказа третият сет - след размяна по 6:3 в първите два. Стигна се до 3:3 след разменени пробиви. Ноле дръпна с 5:3 и сервираше за сета при 5:4, като поведе с 30:0. Тук Рафа прояви характер, обърна, върна брейка и изравни. При 6:5 имаше сетбол, но Джокович се справи по забележителен начин.

В тайбрека шоуто продължи със страхотни разигравания, а шампионът допусна рядко срещана грешка с воле на мрежата. Това се оказа една от решаващите точки. Жокера измъкна сета и получи психологическо предимство, а и видимо бе по-свежият.

В четвъртия сет Надал поведе с 2:0, но за кой ли път Джокович прояви железните си нерви - нов обрат и победа с 3:1 след 4 часа и 13 минути.

За този мач ще се говори дълго. Той вече е класика, която ще бъде обсъждана и анализирана години наред.

А и двубоят на Циципас със Зверев си го биваше - 6:3, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3. Гъркът за първи път в кариерата си е на финал в Големия шлем и е последното препятствие пред Джокович. Ясно е, че световният №1 е фаворит, но както се видя - всичко е възможно.