Мачът Дания - Финландия от Евро 2020 на стадион "Паркен" в Копенхаген, прекъснат в 43-ата минута заради колабиралия и стабилизиран впоследствие Кристиан Ериксен, се доигра и завърши 0:1. Той бе подновен в 21:30 часа. Самите футболисти на двата тима са пожелали това, съобщи УЕФА.

После стана ясно, че асът е имал видеоразговор със съотборниците си от болницата и ги е помолил да продължат, уверявайки, че се чувства добре.

Ериксен колабира на терена. 

Близо час след смразяващите кадри УЕФА информира, че звездата на датчаните е стабилизиран и откаран в болница. Световните агенции и Датската футболна федерация обявиха, че е в съзнание и вън от опасност. Контактен е, разговаря.

По първоначални информации животът му е спасен от капитана Симон Кяер и английския съдия Антъни Тейлър - те първи са му оказали помощ и са реагирали бързо. Кяер първо се е уверил, че съекипникът му не си е глътнал езика. След това го е поставил в положение да може да диша. Първи му е правил сърдечен масаж. Бил е до него при идването на медицинския екип. И накрая е прегърнал съпругата му.

"Кристиан Ериксен диша и може да говори. Той е в съзнание", обяви популярният италиански журналист Фабрицио Романо, цитирайки агента на футболиста Мартин Шуутс и бащата на Кристиан.

Агенциите публикуваха снимка, на която изглежда, че Ериксен е в съзнание още при изнасянето му от терена. Тя обиколи и социалните мрежи. Това стана минути преди изявлението на УЕФА и футболният свят си отдъхна.

Решение за съдбата на мача е взето на среща, на която са присъствали представители на двата отбора, шефове на УЕФА, съдиите и делегата. 

При инцидента на Кристиан Ериксен дълго бе оказвана медицинска помощ, виждаше се, че му правят сърдечен масаж, имаше и дефибрилатор, като футболистите го скриха с телата си. Малко по-късно отборите се прибраха в съблекалните.

Около Ериксен бе направен параван и така бе изведен от игрището. Край терена разплакана слезе съпругата му Сабрина, а хора от щаба на датчаните, Кяер и Каспер Шмайхел опитаха да я успокоят. Той е върнат в съзнание още тогава.

Полузащитникът изглеждаше в безсъзнание, след като падна на тревата в 43-тата. Футболистите и на двата отбора бяха ужасени, някои плачеха и се молеха. Същото можеше да се види и на трибуните.  

А ситуацията бе безобидна. Асът на "Интер" просто върна топката на свой съотборник, който изпълни тъч.

Докато чакаха новини на стадиона, феновете на Финландия скандираха "Кристиан", на което отсреща домакините им отговаряха с "Ериксен". Малко след това стана ясно, че мачът ще се доиграе, като почивката между двете полувремена бе пет минути.

Двата отбора пък се аплодираха едни други при връщането си на терена. Трогателни моменти.

А футболисти от цял свят, начело с най-големите като Кристиано Роналдо, оказват подкрепа на Ериксен в социалните мрежи. Това правят и клубове, организации, шефове...

А Финландия огорчи Дания - 1:0. Голът заби Йоел Похинпяло в 60-ата минута след грешка в защитата на "динамита". В 71-ата резултатът можеше да бъде изравнен, но Пиер-Емил Хойберг пропусна - вратарят уцели ъгъла и спаси с лекота.

Така "Суоме" спечели в дебюта си на Европейско. Датчаните не изглеждаха концентрирани при подновяването на срещата и проблемът явно не бе самата липса на диригента им, а всичко, което се случи с него.

Те имаха ситуации и след изтърваната дузпа, но не успяха да вземат поне утешителна точка. Така Финландия потегли с 3 т. в ден и мач, който винаги ще помни. 

Най-важното от всичко обаче е спасеният живот на Кристиан Ериксен. Колкото и клиширано да звучи, футболът е само една игра, има доста по-значими неща.