Северна Македония отправя намеци за това оценката за работата на историческата комисия да не бъде част от междуправителствените разговори на двете държави. Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, съпредседател на комисията от българската страна.

"Нещо, което е в противоречие с договора за приятелство и добросъседство между България и Република Северна Македония. На последната ни среща беше затегнат символичният възел на неразбирателството с нашите колеги", каза Димитров, който е и първият посланик на България в Скопие след обявяването на независимост на страната от Югославия.

Той коментира, че членовете на комисията от македонска страна демонстрират нежелание да се водят конкретни разговори по конкретни теми с конкретни аргументи.

"Всичко при тях напоследък се свежда до общи думи и теоретични рамки, в които конкретното го няма. Затова няма и академична дискусия и възможност да се стигне до някакво решение", каза Димитров.

Според него в прочита на македонските му колеги има изместване от нормалния образователен подход, при който трябва да бъдат представени всички гледни точки на различните участници в събитието, ако автентичните документи позволяват това.

"Говорим за Средновековието. Но при тях има изместване на акцента към някакво политическо право да имаш свой разказ, който е възможно да не е достоверен, но да е донякъде приемлив. Това, от тяхна страна, се превръща в един манифест на неразбирателството, на невъзможността да се достигне до някаква промяна в интерпретацията на миналото и в неговото представяне в образованието. Това е сериозен проблем", коментира Димитров.

Според дипломата има опит за внушение от страна на македонски историци, че в България има натиск върху Комисията, което не е вярно. 

"Откривам логически пукнатини в политическото отношение на страни от ЕС към българската позиция и към състоянието на желаната интеграция на Западните Балкани. Точно страните, които допреди година-две бяха категорично против разширяването на ЕС, президентът Макрон беше между тези политици, сега насочват упреци, че България едва ли не спъва процеса на разширяването". изтъкна Димитров.

Според него не е логично да се мисли, че ще настъпи промяна в нагласите в Скопие със започването на процеса на преговори с ЕС, без да бъдат дадени никакви гаранции, че ще има такива промени.

Димитров бе категоричен, че не България спира Северна Македония по пътя към ЕС, а те сами се спират.

"Продължават да живеят със странната идея да направят от проблематичното си минало аргумент за безоблачно бъдеще, в което да твърдят, че са нови, но не са се променили", уточни той.

Следващото заседание на комисията ще е през октомври.