Нидерландия и Украйна изнесоха най-добрия мач от началото на Европейското - 3:2 на стадион "Йохан Кройф арена" в Амстердам от група С. "Лалетата" поведоха с 2:0 и играта им вървеше, но допуснаха два бързи гола и изравняване.

Все пак в края измъкнаха победата. И петте гола паднаха след почивката.

Лидер в групата е Австрия след 3:1 срещу Северна Македония по-рано днес.

Още началото на мача подсказа какво ни чака - съперниците се хвърлиха в атаки без никакво колебание. Украйна имаше вихрена акция в първата минута, а "лалетата" отвърнаха. След това атакуваха доста повече и победата им е закономерна.

Мемфис Депай и Жоржиньо Вайналдум пропуснаха за домакините в началните минути. Също и Дензъл Дъмфрис, който тогава не е предполагал, че ще има решаваща роля в края.

Добри изяви записа вратарят Бушчан. В края на полувремето "оранжевите" отново пропуснаха да поведат в резултата.

Това обаче стана в 52-ата, когато украинският страж се намеси неубедително, поднасяйки топката на крака на Вайналдум - 1:0. Преди дни халфът подписа с "Пари Сен Жермен", като пренебрегна "Барселона". Доскоро носеше екипа на "Ливърпул".

В 59-ата Ваут Вегхорст удвои след акция на Дъмфрис, а Бушчан този път имаше малшанс - топката се отби в крака му.

Нидерландия търсеше трети гол, но две смени доведоха до разбалансиране в отбора, особено в защита. "Оранжавите" станаха по-малко бдителни и едва не платиха висока цена. 

В 75-ата Сергей Ярмоленко намали с прекрасен удар (долу). Само четири минути по-късно Роман Йеремчук изравни с глава след свободен удар. Така почти без чиста голова ситуация Украйна погледна към точка.

Все пак упорството на Вайналдум и компания бе възнаградено в 85-ата, когато Дъмфрис най-сетне реализира след прекрасно центриране на Нейтън Аке - 3:2.

В понеделник, 14 юни, се играят следните мачове:

Група D: Шотландия - Чехия, 16:00 ч. (Глазгоу), "Диема"

Група Е: Полша - Словакия, 19:00 ч. (Санкт Петербург), БНТ 1

Група Е: Испания - Швеция, 22:00 ч. (Севиля), "Диема"