Путин е загрижен да не бъде обкръжен и свален. Това заяви Джо Байдън на пресконференция след срещата с руския президент.

"Мисля, че последното нещо, което той (Путин) иска, е студена война. Той има хиляда километра граница с Китай, който се превръща в най-силната икономика и в една от най-силните армии и не мисля, че Путин иска съвместно да воюва с тях срещу САЩ. Той все още е загрижен да не бъде обкръжен, да не бъде свален", обяви демократът.

Той подчерта, че отношенията между САЩ и Русия трябва да са стабилни и предсказуеми. 

"Направих това, за което съм дошъл - първо, да определим практическите сфери, в които нашите държави могат да постигнат нещо в името на общите интереси и интересите на света. Второ - да комуникирам директно за американските действия в защита на жизненоважните ни интереси и на съюзниците ни. Трето - ясно да изразя приоритетите и ценностите ни, за да ги чуе директно от мен. Трябва да ви кажа, че тонът на цялата среща беше добър, позитивен", отбеляза той.

Байдън все пак уточни, че при смърт на Алексей Навални "последиците ще са много тежки за Русия".

"Ако не действат съгласно международните норми, никой няма да инвестира в икономиката им."

Байдън съобщи, че е имало въпроси, по които двете страни не са постигнали съгласие, но посочи, че е важно да се работи, за да се съхрани сигурността.  Демократът предупредил Путин да не се меси в американските избори.

"Ясно казах, че ние няма да толерираме опитите за нарушение на нашия демократичен суверенитет или за дестабилизиране на нашите демократични избори и че ние ще отвърнем на такива опити", заяви той.

Байдън съобщи, че е договорен стратегически диалог за изработване на механизъм за контрол на нови и усъвършенствани оръжия, които вече са на прага на въвеждане на въоръжение.

"Да сме наясно кои какви са тези оръжия. Да разберат, че няма да позволяваме кибератаки, а вече имаме 16 такива... Отговорните лидери предприемат действия, а не само говорят", каза президентът.

Речта на Байдън започна около час след срещата на руския президент с журналистите.