Върховната касационна прокуратура е поискала от Държавния департамент на САЩ повече информация по казуса, при който на шестима българи бяха наложени санкции по закона "Магнитски", съобщава Нова тв, цитирайки информация на БТА.

Става дума за бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, за подалия оставка зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков, а също - за екс заместник-министър Александър Манолев и за ръководителите на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Атанас Чобанов от "Бивол" обачи качи на профила си във фейсбук лист от искането, касаещ конкретно Делян Пеевски и желанието на прокуратурата да узнае повече:

Искането си българските разследващи са изпратили през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. Те са поискали повече детайли за причините, поради които на шестимата бяха наложени санкции.

По-късно прокуратурата разпространи и прессъобщение, от което става ясно, че до властите на САЩ е отправено "искане" - на какво се основават констатациите им. Както и че ведомството ръководено от Иван Гешев иска тази информация, защото се е самосезирало. "Информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване", пишем до САЩ.

Ето и целия текст:

ВКП изпрати писма до Департамента по правосъдие на САЩ с искане за информация по отношение на шестима български граждани

Върховна касационна прокуратура изпрати писма чрез Министерство на правосъдието до Департамента по правосъдие на САЩ, с които поиска информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски органи по отношение по шестимата български граждани и свързаните с тях търговски дружества.

Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е поискана във връзка с образуваните проверки, след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България по повод официално оповестяване за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ.

Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация беше поводът за предприемане на действия от страна на българската прокуратура, съгласно нейните правомощия. Информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване.

Преди две седмици прокуратурата обяви, че започва проверка на лицата, посочени от американските власти.

Имената на Божков, Пеевски и Желязков бяха посочени на 2 юни в доклад на САЩ, като по силата на закона "Магнитски" те вече са с наложени ограничения, както и свързаните с тях лица и фирми.

Санкциите предвиждат те да не могат да пребивават в САЩ, а фирмите им да не могат да извършват бизнес там. Също така са запорирани сметките им в американски финансови институции.