Проба на заразен с COVID-19 пациент от Плевен е установена като Делта варианта (станал масово известен като индийския). Това съобщиха на официалната си страница от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Мъжът е във възрастовата група между 20 и 30 години.

Оплакванията му са били температура, задух и болки в гърдите.

Диагностициран е с COVID-19, но не е хоспитализиран, а е поставен под домашно лечение.

"Проба от временно пребиваващ в страната пациент изпратена от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен на 21.04.2021 бе секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. Проведеният геномен анализ посредством официално възприетите филогенетични инструменти (Nextclade, Covidex и Pango lineage), не показа принадлежност към познатите генетични линии (тогава класифицирана и докладвана като B.1.1).

След депозирането й в международната генна банка GISAID и повторен филогенетичен анализ проведен през месец юни, се установи, че секвенцията се класифицира като „Вариант на безпокойство“ B.1.617.2 (делта).

Пациентът е от мъж във възрастовата група 20 - 30 години от гр. Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран с COVID-19 и оставен за домашно лечение, без необходимост от хоспитализация. Не е декларирал пътуване в чужбина", се казва в съобщението на НЦЗПБ.

НЦЗПБ информира, че през месеците април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на B.1.617.2 (Делта) вариант.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Министерството на здравеопазването призовава гражданите да се ваксинират срещу COVID-19, защото ваксините са единственото средство за предпазване от вариантите на коронавируса. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността за следваща вълна в страната.

Защитата ни наесен зависи от това как се справяме в момента, подчерта по-рано в четвъртък пред бТВ и доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО в България.

„Делта вариантът на COVID-19 е много по-вирулентен, разпространява се много по-лесно и се твърди в някои научни статии, че води до по-големи щети. При него единственото противодействие е ваксинацията“, обясни той, като отново подчерта, че опазването на здравето на хората и връщането към нормалността зависи от ваксинацията.

 Ваксиналното покритие у нас е ниско – малко над 10%, което дава основание за прогноза, че може да има нова вълна от епидемията през есента. На този фон ваксинацията в други европейски държави достига 50% и там към края на годината може да се говори за колективен имунитет, посочи Околийски.