Трудностите, които създават българските власти, са основната причина Русия да се откаже от проекта "Южен поток". 

Това казал руският президент Владимир Путин на турския си колега Реджеп Ердоган по време на срещата им на 1 декември в Анкара, пише англоезичното електронно издание на в. "Хюриет". То цитира високопоставени дипломатически източници в югоизточната ни съседка.

"Писна ми от българите. Със Запада и ЕС зад гърба им те ни предизвикват и ни се противопоставят. Те отложиха проекта", казал Путин според изданието.

Руският президент обяви края на проекта за газопровода "Южен поток" на съвместна пресконференция с Ердоган, като с изявлението си изненада дори най-близките си съветници. Той заяви, че сред причините е липсата на разрешение от страна на България да бъдат полагани тръби по дъното на Черно море край нейния бряг.

Гнева си към България изля и руският депутат Алексей Пушков - председател на външнополитическата комисия в Държавната дума, предаде РИА Новости.

"Край на "Южен поток": България може да се пукне от яд, а ЕС може да бъде поздравен със засилване на зависимостта си от украинския транзит. Наиграха се", написа Пушков в профила си в туитър.

Факсимиле от профила в туитър на Алексей Пушков

От реакциите в Русия обаче засега личи, че в Москва се пукат от яд, че няма да се строи газопровода, коментират дипломати в руската столица.

Американският сенатор Джон Маккейн изрази задоволство от решението на България, допълва РИА Новости.

"Радвам се, че нашите приятели в Европа отмениха строителството на газопровода, който трябваше да премине през Европа", казал бившият кандидат-президент на Републиканската партия пред руския информационен портал Спутник.