Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде заповед за премахване на сградата в местност "Авала" на брега на язовир "Искър" заради незаконно строителство.

Става дума за т.нар. "Зимни сараи" на Румен Гайтански-Вълка, бивш собственик на фирмата за сметосъбиране на София - "Волф", с която като млад кмет Бойко Борисов воюваше активно. Гайтански сега са сочи за един от най-близките и доверени хора на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Строежът на сградата започна през миналата 2020-та година, като още от самото начало за проблем с него сигнализира общинският съветник (сега кандидат-депутат) от "Демократична България" Владислав Панев. Имотът се строи върху дървопроизводителна гора, част от Държавно ловно стопанство "Искър", липсва одобрен инвестиционен проект или разрешително за строеж.

Заради скандала бе уволнен директорът на държавното ловно стопанство "Искър" инж. Атанас Дарелов.

Сградата е стоманобетонна, монолитна, а заради денивелацията е изградена и подпорна стена с около 100 м дължина.

По-късно и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), и прокуратурата, и дори район "Панчарево" установиха, че строежът е незаконен и започнат без разрешително. 

Според Закона за устройство на територията кметът на общината - Йорданка Фандъкова - или упълномощено от нея лице трябва в този случай да издадат заповед за премахване на строежа. Реакция от страна на Столична община нямаше от октомври до сега.

В закона се предвижда срок за доброволно премахване на строежа, а ако той изтече, премахването се изпълнява принудително от общината - за сметка на извършителя и на лицето, упражнило строителен надзор.