Ултраконсервативният кандидат за президент на Иран Ебрахим Раиси печели президентските избори с над 17 800 000 гласа преднина, съобщи на пресконференция в Техеран представител на вътрешното министерство, като се позова на частични резултати, предаде ДПА, информира БТА. 60-годишният Раиси е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за нарушения на човешките права.

Държавният глава Хасан Рохани вече го поздрави за победата му, предаде ТАСС, като цитира правителствената пресслужба.

"Рохани поздрави Раиси за победата, като посети офиса му", се казва в изявлението, придружено от обща снимка на двамата политици.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф също обяви по-рано победата на Раиси, отбелязва Ройтерс.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заяви, че "главният победител на вчерашните избори беше народът на Иран, изправен пред пропагандата на вражеските медии и хитростите на недоброжелателите".

Умереният кандидат за президент на Иран Абдолнасер Хемати също призна победата на Раиси.

"Надявам се, че вашето правителство, под ръководството на Върховния лидер аятолах Али Хаменей, ще донесе облекчение и просперитет на нашата страна", заяви Хемати, който е бивш ръководител на иранската централна банка.

60-годишният Раиси ще замени на поста сегашния умерен президент, което ще отбележи значителен поврат във външната политика на страната.

Окончателните резултати се очакват по-късно днес. Новият президент встъпва в длъжност през август.

По предварителни данни Раиси е получил подкрепата на над 17,8 милиона избиратели. Останалият на второ място Мохсен Резай е взел около 3,3 милиона гласа, a заместник председателят на парламента Амирхосейн Газизаде-Хашеми е получил над 1 милион гласа.

По данни на Франс прес, основаващи се на официалните частични резултати, обявени от иранското вътрешно министерство, Раиси е получил подкрепата на 62,2 на сто от гласувалите.
Тази година право на глас имаха над 59,3 милиона иранци, навършили 18-годишна възраст.

Критиците бойкотираха изборите заради икономическите затруднения на страната и политическите ограничения, посочва Ройтерс. 

"Амнести": Раиси е бил член на една от т. нар. комисии на смъртта

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" разкритикува избирането на Раиси и призова да бъде разследвана ролята му в извънсъдебните екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.

Иранските власти никога не са признавали за масовите екзекуции в годините след победата на Ислямската революция в Иран през 1979 г. и Раиси никога не е правил публични коментари на твърденията за предполагаемата си роля в тези екзекуции.

"Фактът, че Ебрахим Раиси бе избран за президент, вместо да е обект на разследване за престъпления срещу човечеството, за убийства, изтезания и изчезвания на хора, е зловещо припомняне, че в Иран цари безнаказаността", посочи "Амнести интернешънъл" в изявление.

Базираната в Лондон правозащитна организация твърди, че Раиси е бил член на една от т.нар. комисии на смъртта, които са разглеждали дела срещу политически затворници в годините след Ислямската революция. Тези комисии, твърди "Амнести интернешънъл", са отговорни за изчезването и за тайните извънсъдебни екзекуции на хиляди хора. Предполага се, че Раиси е участвал в този процес в качеството си на помощник-прокурор на революционния трибунал в Техеран през 1988 г.

През 2018 г. и през миналата година Раиси отрече да е играл каквато и да било роля в елиминирането на политически затворници, но изрази подкрепата си за решението на покойния ирански лидер аятолах Рухола Хомейни чистката да бъде извършена. Част от иранските религиозни лидери също са на мнение, че елиминирането на въоръжената опозиция в годините след революцията е било правилно решение и че делата срещу опозиционерите са били справедливи, отбелязва Ройтерс.

Според "Амнести интернешънъл" Раиси е отговорен и за "арестуването на хиляди демонстранти и за изчезването на стотици хора (...) след антиправителствените протести през 2019 г.", които бяха потушени с кървави репресии.

"Продължаваме да призоваваме Ебрахим Раиси да бъде разследван за участието си в минали и скорошни престъпления срещу международното право", заяви "Амнести интернешънъл".