Делта вариантът на коронавируса, който е обхванал Обединеното кралство, е станал доминиращ в Португалия и се е появил в клъстери в Германия, Франция и Испания, съобщава днес в. „Файненшъл таймс“. Изданието цитира европейски здравни представители да предупреждават, че са необходими допълнителни действия за забавяне на разпространението му.

Новият вариант се появи първо в Индия. Той засега представлява само част от общия брой на случаите на коронавирус в континентална Европа. Все повече обаче се налага според анализ на вестника основаващ се на геномни данни от базата данни за проследяване на вируси Gisaid. Случаите с Делта варианта представляват 96% от секвенираните инфекции с Covid-19 в Португалия, повече от 20% в Италия и около 16% в Белгия.

Малкият, но нарастващ брой случаи поражда опасения, че вариантът Делта може да спре напредъка, постигнат от ЕС през последните два месеца в намаляването на новите инфекции и смъртни случаи до най-ниското им ниво от есента.

„Ние сме в процес на смазване на вируса и разбиване на пандемията и по никакъв начин не трябва да позволяваме на варианта Делта да вземе надмощие", заявява министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран пред репортери, цитиран от „Файненшъл таймс“.

Веран каза, че 2 до 4 на сто от анализираните във Франция вируси са от варианта делта:

„Може да се каже, че това е все още ниско, но е подобно на ситуацията във Великобритания преди няколко седмици.“ 

В Португалия предаването на Делта варианта е установено в и около Лисабон, където са идентифицирани повече от 60 процента от новите случаи на коронавирус в страната през последната седмица. 

Сега учените от цяла Европа гледат Великобритания за това какво следва и какви мерки трябват. Там случаите на Covid-19 са се утроили през последния месец, а вариантът Делта представлява около 98% от всички нови инфекциии. 

След като официалните данни показаха, че вариантът Делта изглежда увеличава риска от хоспитализация с 2,2 пъти в сравнение с варианта Алфа, правителството на Обединеното кралство тази седмица наложи едномесечно забавяне за премахването на останалите ограничения заради коронавируса.

Дали групите от инфекции с Делта варианта, които доближават ЕС, ще се превърнат в по-големи огнища, ще зависи отчасти от това колко хора са били напълно ваксинирани, казват учените, както и от поведението на хората сега, когато много ограничения за живота и бизнеса са премахнати.

„Ако поддържаме ваксинацията с добри темпове и някои нефармацевтични интервенции като маски на закрито, все още можем да потиснем циркулацията на вируса това лято“, казва Брюно Лина, френски вирусолог от Лион, цитиран от вестника. „Този ​​вариант ще измести останалите - трябва да го имаме предвид, но не означава, че ще доведе до нова епидемична вълна.“

Някои учени се опасяват, че вариантът Делта може вече да се е разпространил по-широко, но да е останал неоткрит, като се има предвид, че в континентална Европа е извършено по-малко геномно секвениране в сравнение с Великобритания. Докато последната е секвенирала над 500 000 генома на Sars-Cov-2, Германия, Франция и Испания са секвенирали съответно около 130 000, 47 000 и 34 000.

Дания обаче е секвенирала голям дял от случаите, а все още е идентифицирала малък брой инфекции с Делта, въпреки че вариантът е дошъл в страната приблизително по същото време както в Обединеното кралство.

Това според експертите може да се обясни отчасти с различията в демографските характеристики на страните и с движението, включително броя на случаите, внесени в страната от региони с голямо разпространение, като Индия, и условията на живот в общностите.