Съветът на ЕС реши да поднови с още една година санкциите в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от страна на Русия.

Така те ще бъдат в сила до 23 юни 2022 г.

Действащите в момента ограничителни мерки включват вноса в ЕС на продукти с произход от Крим или Севастопол, както и инфраструктурни или финансови инвестиции и туристически услуги на полуострова и в пристанищния град.

Ограничения има и за износа на определени стоки и технологии за дружества от Крим или за използването им там в секторите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката или за проучване, изследване и производство на питрол, газ и минерални ресурси.

ЕС не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол, извършено през 2014 г. (макар географски да е част от Крим, Севастопол е отделна административна единица - б.р.).

Санкциите бяха въведени за първи път през юни 2014 г. в отговор на опитите за умишлено подкопаване на териториалната цялост на Украйна и дестабилизиране на страната. Други мерки на ЕС включват икономически в конкретни сектори на руската икономика и индивидуални ограничителни мерки.