Филипинският президент заплаши да нареди ареста на филипинци, които отказват ваксинацията срещу COVID-19, и им каза да напуснат страната, ако не сътрудничат с усилията за ограничаване на пандемията, предаде Асошиейтед прес.

Родриго Дутерте, който е известен с публичните си изблици и бомбастична реторика, заяви по телевизията в понеделник вечер, че го дразнят хората, които отказват да се имунизират и с това помагат за разпространението на коронавируса.

„Не ме разбирайте погрешно. В тази страна има криза. Има национална извънредна ситуация. Ако не искате да се ваксинирате, ще ви арестувам и ще инжектирам ваксината в задниците ви “, каза Дутерте.

„Ако не се съгласите да бъдете ваксинирани, напуснете Филипините. Отидете в Индия, ако искате или някъде, в Америка ”, каза той и добави, че ще нареди на селските лидери да съставят списък на нежелаещи да се ваксинират жители.

Едре Олалия, адвокат по правата на човека, каза, че Дутерте не може да нареди арести на хора, които не са извършили престъпления по смисъла на закона.

Дутерте и неговата администрация са обект на критики, защото ваксинационната кампания във Филипините буксува заради проблеми с доставките и колебливост на населението дали да се имунизира. След многократни закъснения ваксинациите започнаха през март.

Филипините са гореща точка на COVID-19 в Азия, с повече от 1,3 милиона случая и поне 23 749 жертви.

Дискриминацията - неизбежна

Днес Кремъл заяви, че хората без имунизация или имунитет срещу COVID-19 няма да могат да работят на всяко работно място в Русия, и допълни, че те може да станат обект на дискриминация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Реалността е такава, че неминуемо ще се стигне до дискриминация. Хората без ваксинация или имунитет няма да могат да работят навсякъде. Не е възможно. Това ще представлява заплаха за тези около тях", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Вчера президентът Владимир Путин предупреди, че положението с коронавируса в някои руски региони се влошава. На този фон властите започнаха да пропагандират идеята за редовни реимунизации с цел да спрат рязкото увеличение на новите случаи на заразяване.

За изтеклите 24 часа Русия е отчела 546 смъртни случая, свързани с коронавируса, най-големия регистриран брой за денонощие от февруари; също за изминалите 24 часа са установени и 16 715 нови случая на заразяване, което показва, че драстичното повишение на заболеваемостта, което според властите се дължи на новия вариант Делта на коронавируса, продължава.

Властите се опитват да накарат хората да се ваксинират. Те предлагат на тези, които го направят, възможности да спечелят нов автомобил или жилище, и заплашват други, които не го направят, със загуба на доходи и уволнение.

В петък Кремъл заяви, че повишената заболеваемост се дължи на нежеланието на хората да се ваксинират и на "нихилизъм".

Русия одобри четири ваксини местно производство и продаде дози от флагмана на ваксините си "Спутник V" на много чужди страни.