„На всички им е писнало от позицията на България към Република Северна Македония (РСМ). Тя е неразбираема, незащитима и дестабилизира Западните Балкани. България много бързо губи приятели. Щастлива е тази страна, която би могла да издържи дълго на това.“

Така коментира пред „Политико“ западен дипломат проведения вчера Съвет „Общи въпроси“ в Люксембург. На него България, представена от зам.-министъра на външните работи, потвърди ветото си за започване на междуправителствена конференция с РСМ.

В спора за разширяването по време на Съвета страната ни била изолирана и сама, твърди изданието, като цитира няколко дипломати. България все още не е накарала останалите от клуба да разберат позицията й.

А португалското председателство на Съвета на ЕС е второто след германското, което не успява да започне задължителните междуправителствени конференции с РСМ и Албания.

На Съвета имало много изказвания – и на представители на региона, и на такива извън него. Малки и големи, северни и южни страни говорили за геополитика, стратегическо мислене и простия факт, че си държат на думата. Всичко това било изтъкнато пред София и Скопие като довод разговорите да бъдат водени. България обаче останала глуха.

Накрая германският държавен министър по европейските нъпроси Михаел Рот прибягнал до туитър и с надеждата, че обръщението ще помогне, написал:

„Моля ви. Нека двустранните въпроси биват решавани двустранно, без движението напред на целия Европейски съюз да бъде блокирано. Нека мислим стратегически и осъзнаем – трябва да изпълним задълженията ни пред Албания и Северна Македония. Сега нямаме интерес да оставяме стратегически вакуум тук. Благодаря“.