Енергийният сектор има интерес от стабилност и предвидимост в регулаторната среда. Цената на енергийните източници трябва да се определя по-свободно и трябва да се намали делът на регулирания пазар. Това бяха основните акценти по време на кръглата маса „Финансово състояние на енергийната система“ в рамките на Български икономически форум.

"Либерализираният пазар е шанс, а не опасност за българската енергетика", заяви Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Според нея в условията на изграждането на единен енергиен съюз България не е подготвена за общоевропейския пазар на електроенергия.

По данни на ЕСО от януари до ноември 2014 г. потреблението нараства от 38 млн. до 42 млн. МГВч на годишна база, а производството от ВЕИ намалява средно с 5%, посочи Русенова. Според неяименно по-ниското производство от ВЕИ през четвъртото тримесечие ще доведе до спад от 12-18% на годишна база в приходите им, което следва да се отрази положително на финансовия отчет на НЕК.

"Финансовото състояние на НЕК е отчайващо", заяви новият изпълнителен директор на НЕК АД Петър Илиев.

И съобщи страшни числа:

От януари до октомври НЕК загуби 428 млн. лв. Загубата е с 332 млн. лв. по-голяма в сравнение със същия период на 2013 г.

На пазара има нужда от всички производители, но проблемите в енергийния сектор трябва да се решат на кръгла маса. Това е единствената надежда да се разрешат проблемите на енергийния пазар. Закриването на НЕК не е решение, посочи Илиев.

Според него също е нужна предвидимост на енергийния пазар, което ще привлече инвестициите в сектора.

Трябва да се мисли как да се прекрати кръстосаното субсидиране, коментира Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

И добави, че е необходимо пазарно определяне на цената на електроенергията.

Председателят на управителния съвет на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев определи финансово състояние на топлофикационния бранш като критично. Той посочи, че през 2005 г. държавата е престанала да дава субсидии за производството на топлинна енергия, като до 2010 г. дружествата са изгубили над 300 млн. лв., „което никак не е малко за бранша“.

По думите на Николаев не е възможно топлофикациите да обслужват задълженията си към Булгаргаз, не са възможни разумни инвестиции, а липсата на оборотен капитал създава излишни трудности на топлофикационните дружества. Според него регулирането на цените е основният проблем, който им влияе.

Политическият натиск върху цените на топлинната и напоследък - върху електрическата енергия, е твърде голям, заяви Николаев.

„Ветроенергийният сектор също не е в добро финансово състояние“, коментира и Меглена Антонова от Българската ветроенергийна асоциация.

По думите на Мартин Георгиев, който е председател на Асоциацията на търговците на електрическа енергия, 50% от произведената енергия се търгува на свободния пазар. „Там не се наблюдават проблемите, които се виждат на пазара на регулирана енергия“, е цитиран той от "Инвестор.бг".