Груповата фаза на Евро 2020 завърши подобаващо с мачовете Португалия - Франция (2:2) и Германия - Унгария (2:2). Печеше се огромна изненада в Мюнхен.

Желязната група F спечели Франция (5 т.) и ще играе на осминафинал срещу Швейцария. Поредна класика ще има на "Уембли" - Англия срещу Германия.

А еврошампионът ще има тежка задача срещу Белгия. "Маншафтът" и португалците са с по 4 т., головата разлика на Роналдо и компания е по-добра, но второто място е за германците заради победата в прекия двубой.

Поздравления за Унгария - загуби само веднъж, при това в края, и направи равенства срещу два от най-силните в света.

Германия - Унгария 2:2

Това трябваше да е парадна победа за "маншафта" след триумфа над Португалия. Но не стана така. Адам Салай огорчи фаворита на стадиона в Мюнхен при трудно изпълнение с глава в 11-ата минута. Отличен пас и прекрасен удар.

"Алианц арена" светна в цветовете на Германия и Унгария, а не в тези на дъгата, както искаше мюнхенската управа.

 

В 21-ата Матс Хумелс удари греда, а Гинтер също можеше да се разпише, но вратарят Гулачи изби. Нататък тимът на Унгария, оставил отлични впечатления срещу Франция, успя да укроти щурма на домакините.

Германците започнаха мощно второто полувреме и подложиха Гулачи на обстрел. В 67-ата Кай Хаверц изравни. Буквално от центъра обаче отбраната на 4-кратните световни шампиони се пропука отново и Ондраш Шефер ги прониза отново.

В 84-ата Леон Горецка изравни (горе) - след продължителна обсада. И от четвърта, Германия се оказа втора в групата. Избегна срамно отпадане, но днес не заслужаваше да загуби.

"Маджарите" имаха малшанс да попаднат в тази група. Ако някак се бе класирал, българският тим щеше да е там. Как ли щеше да изглежда?

Португалия - Франция 2:2

Фестивал на дузпите. Първата съдията Матеу Лаос отсъди в 31-ата и Кристиано Роналдо не сбърка. Преди това Килиан Мбапе пропусна най-чистата ситуация и за двата отбора до момента.

В 45-ата реферът посочи наказателен удар и за Франция - Мбапе го изработи, а Карим Бензема реализира първия си гол с екипа на "петлите" на Еврофинали - 1:1.

Ако не броим почивката, пълният обрат дойде бързо - Бензема бе изведен на чиста позиция и прониза Руи Патрисио в 48-ата.

Бившият му съотборник в "Реал" - Роналдо, пък предизвика третия 11-метров удар, този път отсъден за игра с ръка. И пак не трепна - 2:2 в 60-ата.

Това е гол номер 109 за Кристиано с екипа на Португалия. Така той се изравни с иранеца Али Даеи за попадения за националния отбор и е близо до пореден велик рекорд. След като вече е реализатор №1 на Европейски и Световни финали - 21. И номер 1 в шампионата тази година с 5 поразени мишени.

Нататък трябва да отчетем страхотен шут на Пол Погба, избит от Патрисио с гредата. И пак намеса на стража при добавката на Антоан Гризман. 

В края двата отбора заложиха на сигурността, знаейки, че се класират.