Двете най-важни финансови фигури в САЩ - министърът на финансите Джанет Йелън и шефът на Федералния резерв Джером Пауъл, продължават да твърдят, че ускорените нива на инфлация са временно явление, което не бива да притеснява никого. Изказванията им целят да успокоят общество, инвеститори и анализатори, които виждат в петпроцентния ръст на годишна база задаващо се инфлационно чудовище. 

"Инфлацията ще отстъпи от сегашните си високи нива до края на годината, тъй като затрудненията в доставките, причинени от пандемията, ще бъдат разрешени", каза Йелен пред подкомисията на Сената за правителствения бюджет на президента Джо Байдън в сряда.

Според нея централните банки по света имали достатъчно инструменти, с които държат инфлацията под контрол в последните 20 години, така че щели да се справят и сега. Само да мине още малко време и икономиките да се изправят на крака. 

Личната й прогноза - доближаване до границата от 2%, което е стратегията на министерството, до началото на 2022 г. 

Припомняме, че нивата на инфлацията в момента са на най-високото си ниво от 2008 г. насам. Причините са няколко - ударното печатане на пари от почти всички големи икономики, рязкото отваряне на икономиките и повишеното търсене, недостига на материали и работна ръка. Или така наречената перфектна буря. 

Въпреки това, също толкова спокоен колкото Йелън остава и шефът на Федералния резерв Джером Пауъл, който потвърди прогнозата на министърката пред Конгреса. Той заяви и че централната банка няма да бърза да интервенира на пазара по този проблем.