1,7 милиарда лева изтеглиха днес депозантите в КТБ.

Това съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете. Сумата представлява около 1/3 от всички гарантирани депозити, които възлизат на малко под 3,7 милиарда лева. 

Влоговете си са изтеглили 25 000 души за около 8 часа. Процесът е протекъл нормално, без големи опашки в банките, които изплащат парите.

"Никой не трябва да има съмнение, че през петте години, в които вложителите имат право да се разпоредят с гарантираните си суми, парите на Фонда ще свършат. Средствата са осигурени и са налични", увери председателя му Радослав Миленков.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов, който бе в гост в предаването "На 4 очи" по бТВ, увери същото.

Горанов бе питан и за оставката на управителя на БНБ Иван Искров, която той отдавна заяви, че ще подаде заради кризата с КТБ. До момента обаче заявката му не е изпълнена.

"Той (Искров) дава своите отговори, че не е знаел, не е участвал във всичко, което се е сучило. Аз ако бях на неговото място трябваше да знаем...", заяви финансовият министър. 

По думите му Искров дал заявка, че ще се раздели с БНБ само, след като се увери, че на мястото му ще седне човек, който ще гарантира стабилността на националната банка. Не и преди това. Горанов обаче посочи, че имена за нов управител още не били обсъждани, защото имало по-спешни задачи - като изплащането на гарантирантираните влогове, изготвянето на бюджета за следващата година и пр.

За бюджет 2015 пък, който се очертава като още по-постна пица от тази на финансовия министър при първия кабинет "Борисов" - Симеон Дянков, Горанов заяви:

"Аз нямам пространство за повече разходи. Корекции може да има, но в сегашните рамки. В скалата на приоритетите виждам социалната защита, здравеопазването. Бюджетът съдържа доста реформи, но те ще се видят. По делата ще ги познаете".