Словения е единствената страна, участваща в Европейската прокуратура, която все още не е излъчила свои представители в новата институция, след като днес е постигнато споразумение с Финландия.

Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс, предаде БТА.

Днес той изпратил ново писмо до властите в Любляна с настояване да предприемат необходимите стъпки. По думите му Комисията няма да се поколебае да вземе мерки, за да може Европейската прокуратура да работи безпрепятствено.

Ще е необходимо известно време, преди Прокуратурата да се задейства на пълни обороти, каза още Рейндерс. За да изпълни своите задачи, тя прокуратурата трябва да има представители във всички 22 участващи страни (сред тях е и България).

7 страни все още не са запълнили квотите си за делегирани прокурори. България е една от тези държави. Главният прокурор на ЕС лаура Кьовеши одобри четирима, но отхвърли останалите шестима наши кандидати.

Дидие Рейндерс уточни, че държавите са длъжни да излъчат по брой толкова представители, за колкото са дали съгласие главните им прокурори. Процедурите по номинация трябва да бъдат изцяло прозрачни, изтъква еврокомисарят.