Проверката за използвани специални разузнавателни средства спрямо политици, журналисти и граждани, участвали в протестите през 2020 г. продължава, но според наличното към момента прокуратурата ще има да отговаря "на сериозни въпроси за основанията за своите действия". 

Това обяви вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков днес пред журналисти. И добави нов щрих към сюжета с подслушванията и следенето - разполага с постановление на държавното обвинение, според което основанието за ползване на СРС в част от случаите, за които има сигнали, е чл. 95 от особената част на Наказателния кодекс - а именно престъпления срещу републиката.

„По такъв начин Прокуратурата на Република България квалифицира действията на протестиращите граждани против правителството и Иван Гешев.  Това е казала нашата прокуратура в постановление, с което разполагам. Да бъдат така отговорни към нацията и да покажат това", призова Рашков.

Въпросният текст от Наказателния кодекс гласи дословно:

Чл. 95. Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.

По думите на Рашков проверката, разпоредена от него след първите сигнали за незаконно подслушване,, ще приключи "в срок, който никой не може да определи". Сложността на самата проверка е голяма, заяви той и допълни:

"Не проверяваме като някои други – на втория ден да кажем, че няма такива СРС, прилагани в нарушение на закона. Нито един представител на прокуратурата и на Бюрото за контрол на СРС не каза на какво правно основание са използвани СРС срещу протестиращи граждани“, заяви той.

Припомняме, че веднага след като се заговори за незаконно подслушване на опозиционери и протестиращи, и от Специализирания наказателен съд, и от прокурактурата заявиха, че няма такова нещо. Тоест - че незаконно няма ползвани СРС срещу политици и граждански активисти. И говорителката на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, застъпи същата теза в емоционална реч неотдавна. Тя обаче още тогава каза, че включително и главният прокурор Иван Гешев има право да иска разрешение за ползване на СРС при разследване на определен тип престъпления. Като сама и без контекс към времето на въпросното изказване, даде пример с престъплението "тероризъм". 

"Проверяваме спокойно, бавно, изясняваме лицата, подлагани на СРС, ще подготвим тези данни за новия парламент и за комисията, която той ще излъчи и която ще контролира действията на службите и прилагането на СРС. По този въпрос съм отговарял 5 пъти поне", добави Рашков.

Това не е първата му заявка, че резултатите от проверката ще бъдат предоставени на Народното събрание, као предишния път подчерта, че няма доверие в настоящоо ръководство на държавното обвинение за разкриване на истината. 

По повод проверката, която тече в Главна дирекция "Национална полиция" - по сигнал от бизнесмен за упражнен натиск, свързан с оттегляне на показания срещу действащ тогава министър в кабинета "Борисов 1", Бойко Рашков заяви, че е имало опит за саботиране на призоваването на следователка от НСлС. Това е и проверката, заради която първо бившият премиер предупреди, че "аз съм целта" и ще го привикат на разпит, а след това Рашков потвърди пред Нова тв., че разследването не може да мине без разпит и на сомия Бориов.

„Тук става дума за изясняване на случай от миналото, който е останал неизяснен за мен по понятни причини. Не мога да си обясня защо е тази реакция на някои известни личности. Може би те искат времето да покрие с давност деяния, извършени лично от тях“, заяви Бойко Рашков.

Припомняме, че по този казус вече бяха привикани в полицията бившият градски прокурор на София, сега адвокат Николай Кокинов, бившият зам.-главен прокурор Бойко Найденов и бившият министър на земеделието Мирослав Найденов.