И вътрешната обвивка на черната кутия от падналия МиГ-29 е пострадала, стана ясно от думите на служебния министър на отбраната Георги Панайотов пред БНТ. 

Самолетът се разби по време на нощно учение край Шабла, а управляващия го майор Валентин Терзиев загина в катастрофата.

Тя се е разхерметизирала и се е скъсал лентовият кабел. Данните са налице, но няма как да се достъпят, докато не се получи доставка на нов кабел от производителя в Украйна.

"Без този кабел, рискуваме да има късо съединение и да изгубим всички данни от кутията. До дни се очаква да бъде разчетена", обясни служебният министър.

Основната мистерия е защо скоростта на мишената се е увеличила рязко, но тя не е била спусната прекалено ниско, подчерта той - била е на 7500 метра.

"Стрелбата за учението е била между 4000 и 7000 метра, най-вероятно бързо падащата мишена е била причината майорът да се спусне по-ниско", отбеляза Панайотов.

Това означава, че ще са нужни още няколко дни, за да се разчете съдържанието. Липсват данни за последните 13 секунди преди сблъсъка, подчерта министърът.

"Споделям цялата информация, с която разполагам, а тя не е на 100%. Разследването не се провежда от Министерството на отбраната. Рано или късно всичко ще се разбере", заключи той.

В черната кутия се съдържат всички данни за работата на пилота - натискане на бутони, всякакво управление, разменени реплики и всякакъв звук от кабината. Майор