Tова е мотото на дебютната кулинарна книга на Гери, позната на любителите на добрата храна от кулинарната ѝ уеб страница – Geri’s Food. Това е и житейската философия на човек, който държи на семейния уют и споделеното удоволствие от храненето.

Възможно ли е наистина вкусната храна да бъде подхранваща за тялото и душата? Разкошни снимки и апетитно изглеждащи рецепти илюстрират как всяко ястие може да се поднесе като подарък, награда или празник. Карамелизираното филе от сьомга или агнешките ребърца с марокански подправки наистина могат да приповдигнат всяко настроение. Вкусната тиквена супа с куркума носи закрила и утеха, а изкусителният франчипанов тарт прави живота по-ведър и лек. Не е нужно един сладкиш да е пълен с калории, за да зарадва всичките ни сетива. Нискокалорични десерти като суровата веган торта и шоколадовите мъфини с тиквички ще изненадат приятно дори и най-взискателните търсачи на вкусови усещания. 

В тази книга има по нещо за всеки: наследствени семейни рецепти с вкуса на отминалите дни; простички всекидневни ястия за мигновена наслада, празнични ястия, с които да очароваме гостите си, изключителни блюда за специални поводи, здравословни вегетариански, веган, безглутенови и безлактозни рецепти, както и разкошни десерти, с които да направим живота по-сладък.

От уханни класически ястия до кулинарни шедьоври – книгата на Гери може да ви вдъхнови и да направи вкусен всеки ваш ден!

Гергана Георгиева (Гери) е поклонник на всичко красиво, съзерцател на мистерията на звездното небе, страстен читател, ненаситен пътешественик, почитател на изящните изкуства и колекционер на антикварни предмети, любител фотограф, фея на цветята, богиня на вкусните ястия, закрилник на човечеството, мечтател за големите неща и ценител на малките.

Гери е страстен кулинар по призвание и глобален бизнес мениджър по професия. Пътувайки из целия свят и опознавайки различни култури, тя има шанса да се наслади на божествено вкусни храни, приготвени както в домашни условия, така и в изискани ресторанти. Това допринася за оформянето на вкусовите ѝ предпочитания и богатството от разнообразни рецепти на сайта ѝ – Geri’s Food.

Гери живее в Белгия заедно със съпруга си и дъщеря си, с които споделя своята любов към кулинарията. Може да откриете още интересни рецепти и полезни съвети на нейния сайт.

Клуб Z публикува откъс от книгата на Гергана Георгиева - "Да направим вкусен всеки ден" (изд. "Изток-Запад").

Животът е изпълнен с приключения. Някои са мимолетни, други – за цял живот. Има нещо безкрайно вълнуващо в уханието на непознати подправки, в магията на екзотичните кухни и в създаването на нови вкусови комбинации. Удоволствието от кулинарното приключение никога не угасва, а се разпалва с всяко ново вкусово преживяване.

Любопитството ми към храната започна още от детството ми в Силистра. Като истинска богиня в кулина­рията мама умееше да впечатли всеки гост с разновидни блюда, поднесени с артистичност и финес. Аз израснах около нея, помагайки в кухнята, свидетел на радостта и гордостта, с която приготвяше всяко ястие. Години по-късно, когато създадох свое семейство, обичта и топлината, споделени около трапезата, станаха символ на нашия дом.

Използваме обикновени свежи съставки, комбинирани за невероятен вкус и шепнещи за благополучие, уют и близост. Готвенето за нас е израз на обич. Казват, че любовта на мъжа минава през стомаха, но за мен е много повече. Приготвянето на домашна храна за тези, които обичаме, би могло да бъде също толкова хранително за душата, колкото и за тялото.

Докато пътувах по света и откривах различни култури, имах шанса да се насладя на божествено вкусни храни, приготвени както в домашни условия, така и в изискани ресторанти. Това допринесе за разнообразието от рецепти в ежедневната ни кухня. В седмичното ни меню често присъстват турско имамбаялдъ, италианско ризото с гъби и трюфелово песто, белгийски гювеч с говеждо месо, виетнамско къри с пиле и зеленчуци, английски скоунс и френски плодов франчипанов тарт.

Всяко семейство има свои любими ястия, които варират от семпли всекидневни храни до спиращи дъха празнични блюда. Те имат силата да предизвикват неочаквани емоции, да събуждат ярки спомени и да създават усещане за дома. В тази кулинарна книга любимите ни рецепти са организирани според вкусовите предпочитания.

Истинският комфорт често е в традициите, предавани от поколение на поколение. Носталгични спомени предлага най-вкусните наследствени семейни рецепти, които безкрайно ценим. Домът ни не би бил същият без уханния ванилов аромат на гофрети или без автентичния вкус на сарми с кисело зеле. Всяко ястие носи звънката радост на отминали дни и в процеса на приготвянето му ние сме отново с любимите си хора.

Ежедневни наслади включва любими рецепти, които обичаме да използваме ако не ежедневно, то поне ежеседмично. Вкусни ястия, в които откриваме уют и утеха, като хрупкава гранола, пълнени камби или карамелизирано филе от сьомга.

Споделени хапки представя хапването в приятелска компания. Нещо прекрасно се случва, когато сме заедно – храната има по-сладък вкус, превръща се в смях и веселие, избухващ фойерверк от приказни аромати и незабравими спомени. С колекцията от коктейлни хапки и пикантни солени тартове бихте очаровали гостите, независимо от повода.

Неустоимо блаженство са ястията, които радват небцето и душата с божествения си вкус и аромат. Порции нежност и безмълвен жест на обич, които приготвяме като подарък, като награда, като празненство. Разтапящите се в устата агнешки ребърца в марокански подправки, стър-фрай уокът с патешки гърди и заекът със сини сливи наистина биха могли да приповдигнат настроението на всеки.

Суперзасищащите глада рецепти със свеж вкус на билки и зелени салати, пресни плодове и ядки щадят талията и добавят разнообразие към семейното меню. Балансиран живот съдържа нискокалорична колекция от вегетариански, веган, безглутенови и безлактозни рецепти, като кюфтенца от киноа, супа от броколи с кокосово кисело мляко и шоколадови мъфини с тиквички, предлагайки по-здравословен подход към храненето.

Животът е хубав, когато е сладък. Не е нужно един десерт да е пълен с калории, за да зарадва всичките ни сетива. Сладки изкушения включва разкошни десерти, които могат приятно да изненадат дори и най-взискателните търсачи на вкусови усещания. Изборът е труден: сурова веган, шоколадова или бишкотена торта с крем пралине? 

Надявам се, разлиствайки страниците на тази книга, на устните ви да грейне усмивка, да се вдъхновите да готвите за някого с любов, озарени от страст за нови кулинарни приключения.

Рулца с канела и портокалова глазура

Обичам да правя закуска в неделя сутрин. Блажено време на радост и отмора – без тревоги и бързане занякъде. Просто време, в което можеш да се наслаждаваш на домашния уют. Казват, че човек е истински щастлив, когато съумее да погледне към себе си и е удовлетворен от това, което вижда. Всичко останало придобива съвсем друго значение, когато сме благодарни за мястото, на което сме в момента, и сме готови с нежност и усмивка да дарим малко обич на някого. Моята нежност тази сутрин приема формата на неустоими рулца с канела и портокалова глазура. Има нещо толкова вълшебно и дори празнично в уханието на канела, ванилия и портокал.

Закуска, опакована в апетитни аромати като подарък – защо пък не?

ПРОДУКТИ

За тестото

525 г брашно

80 г захар 

9 г инстантна суха мая

½ ч.л. сол

80 г краве масло

300 мл мляко

1 яйце 

За пълнежа

75 г тъмна кафява захар

2 с.л. канела

1 пакетче ванилена захар (8 г)

50 г краве масло

За глазурата

150 г пудра захар

3 с.л. прясно изцеден 
портокалов сок

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

1. В дълбок съд смесете брашното и захарта. Добавете сухата мая в едната страна на съда, а солта – в другата, така че да не се докосват.

2. В отделен съд разтопете кравето масло и прибавете към него млякото. Бъркайте, докато течността стане хомогенна и леко се затопли – не я оставяйте да заври!

3. Добавете млечната смес към брашното и замесете тесто. Прибавете яйцето и продължете да месите. Сложете тестото върху предварително покрита с брашно повърхност и го месете, докато стане гладко и не лепне. При необходимост добавете допълнително брашно.

4. Намажете дъното на дълбок съд с мазнина и сложете в него готовото тесто. Покрийте го с кухненска кърпа и го оставете да се надигне на топ­ло за около час.

5. В отделен съд смесете кафявата захар, канелата и ванилената захар.

6. След един час разточете тестото върху предварително посипана с брашно повърхност, като оформите правоъгълник. Намажете тестото с разтопеното краве масло и го посипете със сместа от кафява захар, канела и ванилена захар. Навийте го на руло, като започнете от дългата страна на правоъгълника. Нарежете рулото на еднакви парчета.

7. Подредете рулцата в тава, застлана с хартия за печене, като оставите разстояние между тях. Покрийте ги с кухненска кърпа и ги оставете на топло за около 30 минути, за да се надигнат. Сложете рулцата да се пекат за около 25 минути във фурна, предварително загрята на 180 градуса.

8.Извадете рулцата и ги оставете да изстинат малко. За глазурата смесете пудрата захар с прясно изцедения портокалов сок. Залейте рулцата и ги сервирайте, докато са още топли.