Последен шанс за заявление за гласуване по настоящ адрес на предсрочния вот на 11 юли - днес изтича срокът, в който хората с регистриран вече адрес, различен от посочения в личните им документи, моган да поискат да гласуват на него. Заявленията се подават до кмета на общината, района или кметството, в което избирателят има вписан настоящ адрес. 

Заявлението може да бъде подадено и в електронна форма, през интернет страницата на ГД ГРАО, като се вписват само данните и се посочва телефонен номер, без да е необходим електронен подпис. Ето линк: https://regna.grao.bg. Данните ще бъдат сверени автоматично с подаването.

Администрацията по постоянен адрес ще уведоми незабавно тази по настоящия, за да бъде включен избирателят в списъците за гласуване не по-късно от 28 юни, като ще последва и заличаване от списъците по постоянен адрес. Образец на заявлението за гласуване по настоящ адрес е утвърден от ЦИК. 

Пак в страницата на ГД ГРАО всеки гласоподавател може да провери коя е избирателната секция е регистриран, за да подаде гласа си. 

Подаването на заявления за вот по настоящ адрес обаче няма да е възможно за гражданите, които са просто на почивка в изборния ден. В крайна сметка Министерството на регионалното развитие не намери такава законова опция за избирателите в страната. Българите, които на 11 юли се намират в чужбина, ще могат да гласуват в най-близката разкрита изборна секция без предварително да заявяват това. Те ще бъдат дописани в избирателните списъци с акта на вота, като ще трябва да подпишат само декларация, че не са и няма да гласуват и на друго място.