Дания е първият четвъртфиналист на Евро 2020. Тимът от северната страна разби Уелс с 4:0 на "Йохан Кройф арена" в Амстердам.

Каспер Долберг, който до 2019 г. игра на същия този стадион като част от "Аякс", заби два гола в 27-ата и 48-ата минута. Йоаким Мееле довърши "драконите" в 89-ата.

А Мартин Брайтвайт направи победата впечатляваща в добавеното време.

Уелс подари на датския отбор специална фланелка с автографи в чест на Кристиан Ериксен. 

 

Датчаните чакат Нидерландия или Чехия - двубоят е на 3 юли в Баку.

Началото на мача бе за Уелс. Островитяните бяха по-организирани, поеха юздите. Като изключим обаче един удар на Гарет Бейл, който бе близо до целта, те не създадоха чиста голова възможност. И така до края, но тогава още не знаеха това.

Дания поведе с първата си добра атака, но тя наистина бе за учебник, още от изнасянето на топката, та до самия завършек на Долберг - майсторски удар покрай вратаря на Уелс.

Нататък селекцията на Каспер Хюлманд имаше отчетливо преимущество и резултатът не е незаслужен. 

Първият гол явно стъписа Бейл и компания. А Дания заигра като у дома си (имаше доста фенове на стадиона) и започна да атакува. Долберг имаше още една възможност, като този път Дани Уорд се намеси.

В края на първото полувреме Мееле също можеше да удвои.

Ранен втори гол на Долберг след антракта предвеща какво ще е развитието на срещата до края, тъй като Дания е по-класният от двата тима, а и не даваше на съперника си никакъв шанс да се съвземе.

Така се гледаше мачът в Копенхаген.

 

При попадението за 2:0 остана съмнение дали капитанът Симон Кяер извърши нарушение срещу противников нападател. При ВАР обаче голът мина проверката.

А футболистът на "Ливърпул" Нико Уилямс стана неволен асистент, поднасяйки топката на Долберг.

Нататък Уелс се опита, но отново показа неефективност в атака. Контузия получи Симон Кяер и беше заменен - това е единствената лоша новина за Хюлманд.

В края Мееле направи резултата класически. Имаше ситуации за това и по-рано.

А голът на Брайтвайт бе дълго разглеждан от ВАР, преди да съдията да посочи центъра. Малко преди това пресилен директен червен картон за нарушение получи Хари Уилсън. 

Дания няма спирка и може да победи всеки до финала, особено в този поток. Знаково е, че на тази дата през 1992 г. "динамитът" стана европейски шампион.

А сегашният състав вече постави рекорд - за първи път в историята на еврофинали тим отбелязва по четири гола в два поредни мача. Предишната жертва бе Русия.