Частичните избори за кмет има в неделя в Благоевград 

Частичните избори в неделя, които се приемаха като тест за парламентарния вот на 11 юли, минават при слаб интерес. Особено в Благоевград, където гражданите избират наново кмета си.

10-11 на сто беше регистрираната в общината избирателност активност в ранните следобедни часове.

Близо 65 хиляди жители на общината имаха право да гласуват в почти 140 секции. Само в 20 от тях бюлетините са на хартия, а в останалите се гласува машинно, като  в 54 секции има по две устройства. За частичния кметски вот бяха отпечатани и 73 800 хартиени бюлетини, съобщи БНР. В секциите с машинно гласуване използването им е недопустимо само при неотстранима повреда на устройствата.

Бившият председател на общинския съвет Андон Тодоров е независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ, а БСП подкрепя досегашния кмет Румен Томов. Томов беше отстранен от длъжността с решение на ВАС, тъй като е пропуснал в определен от закона срок да се заличи от Търговския регистър след избирането му за кмет. Това наложи и провеждането на частичните избори. 

"Изправи се! Мутри вън!" подкрепя кандидата на "Има такъв народ" Илко Стоянов за кмет на Благоевград. "Демократична България" издигна д-р Виктория Каракостова- Нешева.

Цвета Рангелова е подкрепена от "Възраждане", Стефан Делиов от "Ние, Гражданите", а Людмила Костадинова е издигната от  инициативен комитет.

На частични избори в неделя гласуваха и в 7 кметства в страната. Кметове избират селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен, Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани, Ракево - община Криводол, Памидово - община Лесичово и в Цани Гинчево - община Никола Козлево.

Спрялата машина в Сърница - не заради прегряване

Единственият проблем около машинното гласуване, за който стана известно по време на изборния ден, се оказа спряла за кратко машина в Сърница.

"Тя не е спряла вследствие на температурата и всъщност температурата не е била толкова висока в помещението" - категорична беше пред БНТ зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Тя заяви, че за следващите избори ще препоръча да се търсят помещения, в които да не се повишава толкова много температурата.

Причината за краткото спиране на машината било поради технически причини - защото в продължение на 5 минути никой не е гласувал.

"Председателката на общинската комисия беше категорична, че машината не е спряла вследствие на прегряване, след това са осигурени вентилатори, но е имало и отворени врати и прозорци, за да се охлажда помещението", каза още Матева.

По думите ѝ тези машини се използват за гласуване в държави от Южна Америка, където няма климатизация на помещенията, там се гласува включително в джунглите, в планините и не е проблем за машината да работи при висока температура.

Зам.-председателят на ЦИК допълни, че машините ще бъдат прибрани още тази вечер и евентуално, ако има балотаж, ще бъде инсталирана новата бюлетина, съдържаща кандидатите за втори тур.

В секциите с под 300 избиратели се гласуваше с хартиена бюлетина. 188 машини за гласуване се използваха в неделя.