От Националната следствена служба са издали документ, че отстраненият директор на „Напоителни системи“ Снежина Динева няма досъдебни и съдебни производства. Затова тя щяла да търси правата си по съдебен път "заради неверни твърдения" от страна на земеделския министър проф. Христо Бозуков. Той обявил, че срещу нея се води разследване от прокуратурата.

Това заяви самата Динева в неделя по Нова тв.

„Аз и моят екип успяхме да изведем дружеството на печалба 4 поредни години. А вследствие на това да сме бенефициент по европрограми“, заяви още тя.

По нейните думи министърът на земеделието се опитва да прехвърли отговорността върху нея.

"Дружеството е изцяло блокирано вследствие на неговите действия и новия управителен съвет. По тяхно искане бяха запорирани сметките от НАП. Така служителите не могат да получат възнагражденията си. Беше направен опит да ме изкарат мен виновна за тези проблеми", твърди Динева.

В петък Бозуков обяви, че Динева е блокирала заплатите на дружеството и изплащането на ДДС към бюджета. Това заплашва заплатите на 1660 души, добави той. Динева взела и заем от 3 млн. лв. от централното горско предприятие и го изплатила с прехвърлянето на язовири, ВЕЦ и две почивни станции.  Блокирането на заплатите е станало с писмено указание на бившата началничка към териториалните клонове на "Напоителни системи".

Според нея несъбраните вземания са от 2010-12 година и били с изтекла давност. "Заведени са дела, просто няма от кого да ги съберем", каза Динева.

"Около 99 % е събираемостта от напояване по време на моето управление", обясни тя.

Твърденията на проф. Бозуков били "голословни твърдения".

Динева обяви, че лично проверила и към момента нямало изготвен доклад от Сметната палата. Такъв доклад щял да има в края на юли и щял да бъде публичен. По думите ѝ това било "поредната лъжа на министъра". 

"30% са отрязани от програмата на дружеството с мотив кои са най-спешни, а най-спешни няма защото всички са такива", добави отстранената шефка на "Напоителни системи".

"Това изчегъртване, за което е толкова модерно да се говори сега, цели сигурно и да премахне проекта на "Напоителни системи" в Националния план за развитие", каза още тя.