Седем случая на т.нар "индийски" или Делта вариант на вируса SARS-CoV-2 са установени в България чрез целогеномно секвениране от Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи здравното министерство.

По-късно от НЦЗПБ разкриха, че всички 7 души са колеги и работят в "Столичен електротранспорт". Не е ясно дали те са имали контакт с пътуващите в тролейбуси и трамваи в София. Не се знае дали и техните колеги са тествани за COVID-19.

"Били са в контакт с много хора, така че в близко бъдеще очакваме доста повече заразени с Делта варианта", отбеляза пред журналисти проф. Ива Христова, новата директорка на НЦЗПБ.

Открит е и един случай на Бета варианта, известен като "южноафрикански". Става дума за чужденец, временно пребиваващ в страната. Той е бил карантиран и излекуван.

Болните с Делта вариантът са основно на домашно лечение, само един мъж между 30 и 40 години е хоспитализиран. Разпределението мъже-жени е 5 към 2.

В НЦЗПБ са анализирали още 192 клинични проби от цялата страна. 190 от тях са Алфа варианта, или "британския" вариант на вируса, който причинява COVID-19.

От здравното министерство подчертават, че Алфа, Бета и Делта вариантите на вируса са по-инфекциозни от първоначалния вариант, и призовават българските граждани да подходях отговорно към собственото си здраве и това на околните и да се ваксинират. Има готовност за въвеждане на нови мерки, подчертават от институцията.

По всички данни до момента ваксините са ефективни и срещу тези варианти на вируса, тъй като масово атакуват шипчестия протеин, който е останал неизменен.