"Това ли беше най-великият ден в историята на Европейските първенства?"

Такъв въпрос задава Би Би Си на сайта си по повод снощните два осминафинала на Евро 2020. Първо Испания и Хърватия направиха спиращо дъха 5:3 след продължения в Копенхаген.

Малко след това Швейцария изхвърли Франция след 3:3 след продължения и 5:4 с дузпи. До 3:3 двата мача се движеха по един и същи сценарий, като и на двата стадиона "ватрените" и тима от алпийската страна догонваха от 1:3 в края на двубоите. След това вторият сблъсък пое по "свой път", стигайки до дузпи. Една от най-ярките звезди на футбола - Килиан Мбапе, пропусна и Швейцария се класира на четвъртфинал.

А Мбапе се нареди до асове като Зико, Мишел Платини, Диего Марадона, Роберто Баджо и т.н. и т.н. Младокът получи подкрепа не от кой друг, а лично от Пеле, който го окуражи в социалните мрежи - да вдигне глава и да продължи напред. 

240 минути, общо 14 гола (дузпите не ги броим), обрати, страхотни попадения, герои и грешници... А вторият двубой завърши с неочакван победител. Швейцария, до неотдавна футболно джудже пред Франция, разплака съседите си, традициите и купите на които са значително повече.

"Магически понеделник. Каква невероятна нощ...", реагира Крис Сътън пред Би Би Си Радио 5.

А неговият колега водещ и анализатор Гари Линекер, които редовно излиза с крилати фрази, като се почне от тази за простата игра футбол и германците, написа следното в туитър: 

"Това може и да е най-добрият футболен ден, на който някога съм бил свидетел. Два изключителни мача, които бяха почти като огледало един на друг. Невероятни събития."

Испанският селекционер Луис Енрике коментира, че помни много драми като играч и треньор, но не и точно такава, в която е имало всичко. Той заяви, че би издържал още един такъв мач, но не беше много сигурен дали семейството и феновете му мислят по същия начин.

На Иберийския полуостров празнуват, а задоволството е още по-голямо, предвид съперника на четвъртфинал - Швейцария, не Франция.

"Епична ръка", е голямото заглавие на каталунския "Мундо депортиво" по повод магическото спасяване на вратаря Унай Симон в първото продължение при 3:3.

"Епично", още по-ударно излезе "Спорт".

"Незабравимо", е изборът на в. "Марка", с обща снимка на празнуващите Сесар Аспиликуета и компания.

Испания мечтае за нова европейска корона и възраждане на старото господство на селекцията, триумфирала в миналато на Световно и две Европейски.

А френската преса е в печал, след като се готвеше да празнува и европейска титла след световната.

"Заличени", тръби "Екип", най-големият спортен вестник в света на фона на страдащи френски национали.

"Огорчение", добавя мрачни тонове "Паризиен".

"Падане от високо", е изборът на La Voix du Nord.

Така бе в Цюрих.