Отделите на германското правителство трябва да затворят страниците си във Facebook (Фейсбук) до края на годината, след като директорът на германската агенция за защита на личните данни установи, че социалната мрежа не е променила практиките си, за да ги приведе в съответствие с германските и европейските закони за личните данни, предаде Ройтерс.

В писмо до правителствените ведомства и агенции по-рано този месец Улрих Келбер заяви, че фейсбук не е предоставил съответстващ на правилата на ЕС начин за създаване на страници за институции, за чиито фийдове потребителите да могат да се абонират, като кликнат "харесвам".

Директорът на федералната агенция добави, че приложенията Клъбхауз и ТикТок, както и притежаваният от Фейсбук сайт Инстраграм, изглежда страдат от същите проблеми, поради което препоръча правителствените отдели да спрат да използват и тях до приключване на разследването.

Засега няма коментар от Фейсбук, Клъбхауз и ТикТок. Официалната страница на германското правителство има над един милион последователи във Фейсбук и платформата ставаше все по-важно средство за достигане до гражданите, които все по-рядко следят масовите медии.

Келбер заяви, че е невъзможно да се управлява фенстраница по такъв начин, че личните данни на последователите й да не се оказват в САЩ. Според правилата на ЕС обаче личните данни може да бъдат предавани само в юрисдикции със също толкова строга защита на личните данни, което изключва САЩ.

Правителствената пресслужба е опитала да получи допълнителни гаранции от Фейсбук, но американската компания не е предоставила такива, добави Келбер. Той пише в писмото си до правителствените отдели, че "предвид продължаващото нарушаване на защитата на личните данни, няма време за губене" и силно препоръчва фенстраниците да бъдат затворени до края на годината.