Англия би Германия за първи път на голямо първенство от 1966 година насам. "Трите лъва" извоюваха победа с 2:0 в тактически сблъсък на "Уембли" с голове на Рахим Стърлинг и Хари Кейн в края.

На четвъртфинал на Евро 2020 англичаните чакат Украйна на 3 юли в Рим.

Гарет Саутгейт, който пропусна решителна дузпа срещу Германия на същия този стадион в полуфинал на Евро '96, получи своя реванш. А неговият колега Йоахим Льов ръководи Германия за последен път и се сбогува с отбора с поражение.

През първото полувреме двата отбора си деляха надмощие. Доста предпазливо. В началните 15-ина минути домакините трудно излизаха от половината си. Постепенно това се промени и Рахим Стърлинг отправи силен шут, след като успя най-сетне да се освободи, но Мануел Нойер внимаваше и изби.

Англия имаше добри минути, но не успя да стигне до нищо сериозно като голови стуации и креативност. В 34-ата минута тимът в черно днес стигна до най-добрата си възможност в първата част - играещият в "Челси" Тимо Вернер бе изведен отляво срещу Джордан Пикфорд, но не успя да го преодолее.

В 45-ата минута и Англия стигна до такава ситуация, че и по-чиста. Германците допуснаха грешка, Стърлинг напредна и топката стигна до Хари Кейн - точно пред Нойер. Капитанът обаче опита да я обработва и Матс Хумелс изчисти.

През втората част играта стана още по-затворена и скучна откъм динамика и ситуации пред двете врати. Кай Хаверц пробва бомбен удар пред наказателното поле, а Пикфорд се намеси отново.

Но Англия бавно и методично започна повече да владее топката. Гарет Саутгейт най-сетне пусна в игра Джак Грийлиш и това му спечели битката. Ударът бе нанесен когато е важно - по германски.

В 75-ата минута Стърлинг напредна като от нищото (пак през центъра), подаде на Хари Кейн, той на Грийлиш, който продължи на Люк Шоу и последва голов пас към Стърлинг. 1:0 за Англия. Около 40 хиляди на "Уембли" изригнаха.

В 81-ата нападателят на "Манчестър Сити" едва не заличи попадението си, като сбърка в центъра на терена, вследствие на което Томас Мюлер остана сам срещу Пикфорд. Шокиращо обаче не уцели вратата - топката мина агонизиращо близо до дясната греда. Сякаш това бе знак, че това не е денят на Германия.

"Маншафтът" продължи да натиска.

В 86-ата домакините нанесоха решителен удар - Хари Кейн най-сетне се разписа, а в гола му отново участваха Шоу и Грийлиш, който този път бе асистент, а защитникът отне кълбото и на свой ред навлезе през центъра. Радост за Англия! 15-ина минути, в които емоциите бушуваха, а битката бе наистина като за мач между тези два отбора. 

Тимът от Албиона в четвърти мач не допусна гол и записа най-убедителната си победа от началото на турнира. Най-сетне има и различен реализатор от Стърлинг - Хари Кейн.

Лошо впечатление остави освиркването на германския химн преди двубоя. Иначе островитяните реагират остро, когато им се случва на тях - например в България. А гостите коленичиха преди първия съдийски сигнал в знак на солидарност с британците.

Германците не коленичат по принцип преди мачовете - като знак срещу расизма. Този път решиха да го направят от солидарност с английския тим.