Депутати от парламентарната група на ГЕРБ се срещнаха днес в парламента с ръководството на Патриотичния фронт (ПФ). Повод за срещата бе продължаващата неяснота в позицията на ПФ относно правителството и мнозинството.

Патриотите заявиха, че са против назначението на Орхан Исмаилов за зам-министър на отбраната и Веселин Пенев за областен управител на София и дори намекнаха, че могат да оттеглят подкрепата си за кабинета. Вече две седмици обаче те не казват ясно какво са решили.

"Борисов ни пита какво правим в парламента. Тази неяснота не може да продължава. Нека си избистрят позицията и да я обявят пред обществото", каза пред Клуб Z депутат от ГЕРБ. Той заяви, че утрешният конгрес на НФСБ не може да бъде основание за забавянето на позицията. "Не може цялата държава да зависи от конгреса на една партия", категорични са в ГЕРБ.

Досега герберите не се бяха включили пряко в преговорите с патриотите. Те се водеха единствено от Реформаторския блок (РБ) и по-специално от лидера на ДСБ Радан Кънев. Реформаторите също имат разминавания с патриотите, тъй като Исмаилов и Пенев са от НПСД с лидер Корман Исмаилов, която е част от блока. Освен това те са против назначаването на Слави Бинев от ПФ за шеф на комисията по културата в парламента, което предизвика сериозни брожения в обществото.

В тяхната група обаче преобладава становището, че е по-добре да се разчита на подкрепата на патриотите, отколкото на ДПС.

ГЕРБ, РБ и ПФ бяха партиите, благодарение на които парламентът не прие декларация по повод спирането на проекта "Южен поток". Интересното е, че това стана въпреки призива на премиера Бойко Борисов такава декларация да бъде приета.