Португалският премиер Антониу Коща, който се оказа контактно лице на един от своите сътрудници, дал положителен тест за COVID-19, бе поставен под карантина, съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.

"Въпреки че вече е получил и двете дози от ваксината и е спазвал правилата за социална дистанция и носене на маска, министър-председателят ще премине през период на карантина, определен от здравните власти", се казва в изявление на кабинета му, без да се уточнява продължителността на изолацията.

Коща, който даде отрицателен тест за коронавирус, не проявява никакви симптоми на COVID-19 и продължава да следва работния си график дистанционно.

В понеделник португалският премиер социалист вече бе дал отрицателен резултат на тест за COVID-19, след като по време на последния Европейския съвет общува с люксембургския си колега Ксавие Бетел, който се оказа заразен с коронавирус.

През декември Антониу Коща вече веднъж се подложи на самоизолация, след като бе в контакт с френския президент Еманюел Макрон, който също се оказа носител на вируса, припомня АФП, цитарана от БТА.