От 1 юли в България ще се влиза по нов начин. Държавите ще бъдат разделени на няколко зони - червена, оранжева и зелена.

Това обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който тества на граничния пункт "Калотина" системата за електронна проверка на европейски сертификати за ваксинация.

Решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на няколко критерия, свързани с разпространението на COVID пандемията. Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично.

„Хората, които са в зелена зона, влизат с най-облекчения режим, от оранжева зона с малко по-строг режим, на част от тези хора ще се правят допълнителни тестове на случаен принцип. А тези, които са в червена зона, няма да бъдат допускани в страната“, обясни логиката на предвижданите правила Кацаров, цитиран от БНР.

В късния следобед беше публикувана и заповедта на министъра, с която се въвеждат новите условия. Така от утре, 1 юли, влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони. 

Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 са:

- 14-дневна заболяемост;

- седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;

- ниво на изследване в държавата;

- идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ   „безпокойство“;

- липса на достатъчно информация.

Трите зони

Зелена зона:

- ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е по-ниска от 75 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4 %; или
- ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 75 и 200 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-ниска от 4 %.

Оранжева зона:

- ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 75 и 200 на 100 000 население и седмичната положителност на проведените лабораторни изследвания е по-висока или равна на 4 %; или
- ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е между 200 и 500 на 100 000 население.

Червена зона:

- ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е по-висока или равна на 500 на 100 000 население; или
- липса на достатъчно информация за държавата, на периодично актуализиране на информацията или на достоверен източник на информация, или ако нивото на изследване е по-ниско от 300 проби на 100 000 население; или
- ако в съответната държава се разпространява вариант на SARS-CoV-2, будещ „безпокойство“, вземайки под внимание обемите на секвениране и равнището им на предаване.

Списъкът на държавите по цветови зони - зелена, оранжева и зелена, се определя на базата на информацията, "публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти", се казва в заповедта.

Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

В заповедта детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за лицата, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.

Какви са правилата за различните зони

Ако държавата е в зелената зона, хората, които идват от нея се допускат в България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване, или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС. При липса на подобни документи, човекът, който влиза в страната се поставя под 10-дневна карантина. Тази карантина може да бъде отменена при представянето до 24 часа на PCR или антигенен тест.

За оранжевата зона важат изискванията като при зелената, но допълнително при не по-малко от 5 на сто общо от влизащите лица от държави от оранжеви зони се провежда изследване за COVID-19 с бърз антигенен тест.

Влизането от червената зона не се допуска в страната.

Сред списъка на изключенията са и децата до 12-годишна възраст.

167 доброволци са необходими на регионалните здравни инспекции в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Силистра, Столична РЗИ, София – област, Хасково и Ямбол за обезпечаване на граничния здравен контрол и осигуряване на денонощен режим на работа на граничните контролно-пропускателни пунктове през летния туристически сезон.  С тази цел се отпускат 560 500 лв., съобщиха по-рано от здравното министерство.