Китайският президент Си Цзинпин предупреди чуждите сили да не заплашват страната му в едночасова реч на площад Тянанмън в Пекин, предаде Ройтерс. Там днес започнаха празненствата по случай стогодишнината от основаването на Китайската комунистическа партия. 

Си обеща да увеличи военната мощ на страната си и да постигне пълно обединение, което значи присъединяване на самоуправляващия се демократичен остров Тайван - стъпка, която би застрашила региона с война.

Лидерът, който е най-властният след основателя на комунистическата държава Мао Цзедун, обеща също да постигне „социална стабилност“ в разтърсвания от продемократични протести административен район Хонгконг, който на днешната дата преди 24 г. бе предаден от Великобритания на Китай.

Си произнася едночасовата си реч от ложа в южното укрепление на Забранения град в Пекин. Снимка АП / БТА

Си обеща да защитава китайския суверенитет от чужди сили.

„Ние никога няма да позволим на чужди сили да ни тормазят, потискат или поробват“, каза Си. „Всеки, който се опита да направи това, ще си удари и окървави главата във Великата стоманена стена, изградена от 1,4 милиарда китайци“.

Думите му бяха аплодирани от близо 7000 души на площада. В небето над Пекин преминаха военни самолети. Множеството аплодираше лидерите, заели места на южното укрепление на Забранения град. 

В излъчваната по телевизията реч Си заяви, че Китай е постигнал целта си да изгради "умерено проспериращо общество".

Военни хеликоптери прелитат във формация, изписваща числото 100, на церемонията по случай 100-годишнината на ККП на пекинския площад „Тянанмън“ днес. Снимка АП / БТА

Си засегна и тайванския въпрос. Той заяви, че обединението на Китай с Тайван ще бъде осъществено и че всякакви опити за официалното обявяване на независимостта на Тайван ще бъдат пресичани.

"Решаването на тайванския въпрос и осъществяването на пълното обединение на отечеството са неизменни исторически задачи на Китайската комунистическа партия и са общо желание на целия китайски народ", изтъкна Си.

Китайци размахват червени знаменца на площад „Тянанмън“ в Пекин под портрета на основателя на комунистическата държава Мао Цзедун. Снимка АП / БТА