„Въпросът е какво ще се случи оттук нататък. Дали ще имаме повторение на ГЕРБ в нов вариант в лицето на партията на Слави Трифонов, защото генезисът и на двете формации е доста сходен. Надеждата е „Има такъв народ“ да не влиза в клиентелистките и корупционни отношения, в които през годините влезе ГЕРБ.“

Това коментира политологът доц. Даниел Смилов пред БГНЕС за ситуацията преди пресрочните парламентарни избори на 11 юли.

Според него има транформация на партийната система, с нови играчи във възход - като ИНТ и като Демократична България, както и се вижда отсъплението на т. нар. партии на статуквото.

ГЕРБ е във висящо, падащо положение, не знаем докъде ще стигнат процесите там. Има и спад при традиционния ѝ опонент – БСП, която на последните избори регистрира доста ниски, почти рекордно ниски резултати, без да е била управляваща партия, посочи Смилов.

"Трансформацията е видима", смята анализаторът.

Според него след предсрочните избори на 11 юли е много възможен сценарий на отново силно фрагментиран парламент, с различни центрове на политическо влияние.

„Може би това ще е по-добрият вариант, поне за близките няколко години. Преходът от една доминираща към друга доминираща партия е свързан с много големи рискове“, смята политологът.

Анализаторът за пореден път затвърди тезата си, че действащото в момента служебно правителство може да послужи за възможен модел, по който страната може да бъде управлявана без участието на ГЕРБ във властта.

„Може да бъде и има вероятност това да стане, защото партиите на протеста нямат традиция да общуват помежду си, комуникацията между тях не е толкова интензивна. В служебното правителство те могат да видят готов модел, който биха следвали. Има министри, които безспорно се справят добре със задачите си. Има, разбира се, и други, които могат да бъдат променени. Въпросът с министър-председателят винаги стои в такива преговори, но има основа, върху която те биха могли да стъпят“, коментира още доц. Смилов.

Според него решението на „Има такъв народ“ представителите на партията да започнат да общуват повече с медиите е добро.

„Сега е моментът за прозрачност. Хората трябва да са наясно с намеренията на тази партия. Те запазват енигмата и съспенса в своето говорене. Имат вариант, без да го споделят експлицитно, за това аз няма да се ангажирам да спекулирам какъв е този вариант. Общо взето ми се струва, че това ще е някакъв вариант, по който ще се гради правителство около партиите на протеста. Ако им стигат гласовете самостоятелно, предполагам, че няма да се търси друга подкрепа. Ако не им стигат, има вариант за правителство на малцинството. Ако доста гласове не достигат, тогава следващият парламент ще е в трудна ситуация“, смята анализаторът.

Сериозна трансформация доц. Смилов наблюдава най-вече при големите партии, които, според него, вече не са толкова големи, а се състезават за мястото си с други по-малки формации.

„В БСП виждаме неуспеха на „доктрината Нинова“. Това беше доктрина, която мога да обобщя с патриотизация на БСП, за да се спре изтичането на гласове към формации като „Възраждане“ например. Сега хем патриотизацията се случи, хем изтичането на гласове не е прекратено. Напротив, БСП падна на много ниски нива на подкрепа. Партията загуби центристкия си вот, а не спечели кой знае какво. Не знам как ще излезе от тази ситуация, очевидна е необходимостта от друго лидерство. Дали ще е пак от Корнелия Нинова или друга фигура, но тя доведе нещата дотук, а ситуацията очевидно не работи в полза на столетницата“, смята политологът.

Думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви санкционирания по глобалния закон „Магнитски“ бизнесмен Делян Пеевски за свой приятел, с когото са работили заедно за утвърждаване на демокрацията, доц. Смилов коментира така:

„Не виждам промяна в позицията на ДПС по отношение на Пеевски. Може би единственият нюанс беше, че подчертават факта, че той е от гражданската квота. Лек намек за дистанциране. В самото изказване става ясно, че ДПС стои, под един или друг начин, зад Делян Пеевски. От тази гледна точка не виждам нито голяма промяна, нито нещо съществено в това изказване. То е предназначено за вътрешната аудитория, за електората на ДПС. Това е големият проблем, че ДПС е свикнало да има твърд електорат, който не се влияе от представянето на самата партия. Това обяснява защо те могат да си позволят да продължават да бъдат лоялни към фигура като Делян Пеевски, която носи политически негативи.“