Италия има възможност да разнообрази вноса на енергоносители без реализацията на проекта "Южен Поток", заяви пред чуждестранни журналисти министърът на външните работи Паоло Джентилони, цитиран от световните агенции.

"Ние взехме под внимание съобщението на Путин за "Южен поток" и в близките седмици ще видим как се развива ситуацията. Ако бъде потвърдено окончателно спирането на проекта, не мога да кажа, че ние се радваме на това, но и не се безпокоим особено. Имаме възможности за разнообразяване на енергийните доставки", подчерта италианският първи дипломат.

Той припомни, че италианската енергийна компания ЕНИ, която участваше в изпълнението на проекта, е ограничила мащаба на своето участие в него, определяйки тавана на инвестициите до 600 милиона евро. "Италианската страна не се e отказала от участие, но определи неговия предел", добави Джентилони. 

Както е известно Путин изненада с изявлението си на 1 декември в Турция, че спира проекта "Южен поток".  Той нарочи България за виновна за провала на газопровода. Много западни анализатори обаче подчертават, че липсата на пари е довела руският лидер до това решение.

Вчера президентът на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц безпрецедентно подкрепиха България и увериха премиера Бойко Борисов, че няма да изоставят страната ни сама да се справя с газовия проблем.