Украинските власти се оказаха в обяснителен режим, след като официални снимки, публикувани от министерството на отбраната, показаха как жените войници репетират за парад на високи токове, пише АФП.

Украйна се подготвя за голям военен парад, с който да отбележи 30 години от независимостта си след разпадането на СССР. МО в Киев пусна снимки на уморени жени в униформи, които маршруват с черни обувки на средно висок ток.

"Днес за първи път репетицията се проведе на токчета", обяснява кадет Иванна Медвид, цитирана от информационния сайт на военното министерство "Армияинформ".

Тя допълва, че е малко по-трудно, отколкото с военни ботуши, "но се стараем".

Над 31 хил. жени служат в украйнската армия, над 4000 от тях са офицери.

Изборът на обувки предизвика вълна от критики в социалните мрежи, реакция имаше и в парламента. Основните обвинения са, че жените в армията са сексуализирани.

Множество украински депутати, близки до предишния президент Петро Порошенко, се появиха в парламента и оставиха там обувки с високи токове, като призоваха военният министър да се появи с подобни на парада.

"Трудно е да си представим по-идиотска, по-вредна идея", каза Инна Совсун, член на партията "Голос". 

Тя добави, че жените в армията, подобно на колегите си мъже, рискуват живота си и не заслужават да се подиграват с тях.

Украинската армия е в ситуация на постоянни бойни действия като често влиза в сблъсъци с подкрепяни от Москва сепаратисти в източните части на страната. От 2014 г. в този конфликт са загинали над 13 хил. души.

Според Олена Кондрачук, заместник-председател на законодателния орган на Украйна, властите трябва публично да се извинят за "унижаването" на жените. Тя поиска и анкетна комисия по случая.

"Историята на парад на токчета е срамна", написа коментатър Витали Потриков във фейсбук.

Според него някои от украйнските управляващи имат средновековно мислене.

В друг коментар Мария Шапранова обвини военното министерство в "сексизъм и женомразство".