България води напреднали преговори за привличането на голям чуждестранен инвеститор. Става дума за европейски производител на електромобили и до две седмици вероятно ще има окончателно решение по въпроса. 

Това обяви днес пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той не пожела да каже името на компанията, защото преговорите в момента са в ход, но от думите му се разбра, че по-скоро можем да очакваме добра новина в следващите седмици. 

Другата новина, която дойде от днешното интервю на Петков, бе свързана с вписването на новото ръководство на Българската банка за развитие. Припомняме, че битката за конституирането му продължава, заради отказа на старото ръководство да напусне постовете. На два пъти Велина Бурска и Митко Симеонов обвалжат и съдът се съобразява с тях. 

Днес обаче Петков обяви, че е пуснал трета молба и до момента тя не е обжалвана. 

"Така че много се надявам във вторник да имаме вписан нов Надзорен съвет", оптимистично заяви Петков. 

Все пак, ако това не стане и двамата нежелани от собственика на капитала и принципал на банката надзорници отново обжалват, министерството на икономиката ще заведе голям иск за пропуснати ползи и причинени икономически щети срещу тях. Ако обаче те се оттеглят доброволно, то такъв няма да бъде подаван, категоричен е Петков. 

Петков коментира и слуховете, че е спряган за министър и в следващото редовно правителство, макар все още да не е ясно кой ще може да го състави. Той заяви, че не мисли по въпроса, гледа да си върши работата в момента и да помогне колкото може повече, докато тече мандатът му. 

Разбира се, Петков за пореден път коментира и проблемите в ДКК, ремонта на язовирите и ин хаус поръчките, които на практика заобикалят обществените поръчки. Генералното му мнение по въпроса обаче е следното:

"Държавата като съществуване няма средства. редствата са на хората и на бизнесите", подчерта той и допълни: „Идеята – "аз съм държавата и раздавам пари” – е изцяло погрешна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, плащащи осигуровки и данъци – бих очаквал, че много прецизно трябва да се следи всеки лев за какво и как се  харчи".

Днес Петков обяви и че шефът на ДКК - Ясен Спасов, по примера на други свои колеги директори на големи държавни структури, е... излязъл в отпуск. Това е станало в петък, след като не вдигал телефона на министъра.