"Слави е различен от Борисов. Той не е човек, който иска персонално власт, а иска резултати". 

Това заяви днес пред бТВ заместник-председателят на партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов на въпрос дали Слави Трифонов - лидер на формацията, се готви да стане министър-председател след извънредните парламентарни избори другата седмица. 

Думите му идват след като преди време самият Трифонов обяви, че няма да се кандидатира за депутат, но пък и загадъчно каза, че можел да носи отговорност от друга институция. Тъй като така и не уточни за коя точно институция говори, спекулациите го пращат ту в креслото на премиер, ту в това на президент. 

Що се отнася до президентските избори обаче и въпреки че Трифонов е изразявал подкрепа за Румен Радев, днес Йорданов даде да се разбере, че партията все още не е избрала своя кандидат и обясни, че било твърде рано да се каже. 

Йорданов опита да обясни и мълчанието на партията си в кампанията, както и фактът, че никой няма представа кой би бил министър-председател, ако "Има такъв народ" спечели изборите или пък излъчи правителство. 

"Хората не гласуват за премиер. Това е нещо сбъркано, което съществува, откакто има демокрация – без да броим последните 10 години, в които според мен липсва демокрация. Народът гласува за парламент. Той е най-важен, а не министър-председателят. Хората гласуват за промяна, за определена политика, а Министерски съвет са просто едни изпълнители"

Самият Йорданов нямал никакво желание да заема министерски постове.

Зам.-председателят на ИТН за пореден път обяви, че няма да се комуникира за кабинет с ГЕРБ, ДПС и БСП и отново нарече партията на Бойко Борисов "терористи на политическото поле". 

Отново бе повторено и че единствените партии, които могат да влязат в следващото НС и с които ще се водят разговори за управление са "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". "Има такъв народ" обаче нямало да се откажат от приоритетите си - всички точки от проведения преди 5 години референдум.