Страните от групата ОПЕК+ могат да се откажат от увеличаване на добива през август, ако на днешната среща отново не бъде постигнато споразумение, заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман Ас Сауд в интервю за телевизия Блумбърг, цитирано от ТАСС и БТА.

Той допълни, че не може да се съгласи с искането на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Министрите на страните от ОПЕК+ в продължение на три дни, от 30 юни до 2 юли, се опитваха да се споразумеят за равнищата на добив от август, както и за продължаване на действащото споразумение за свиване на производството след април 2022 година, когато то изтича, до края на идната година.

ОАЕ се противопоставиха и поискаха преразглеждане на базовото равнище на добива на петрол, спрямо което се отчита обемът на съкращаване. Сега то е установено за всички страни на равнището от октомври 2018 година, с изключение на Русия и Саудитска Арабия, които съкращават спрямо равнище от 11 милиона барела на ден.

Арабската страна иска за продължаване на споразумението до края на 2022 годинабазовото равнище на добив да бъде преразгледано за всички страни. Те настояват да увеличат производството си с между 3,2 и 3,8 милиона барела на ден, което отразява реалното състояние на производствените им мощности. 

ОАЕ подкрепят увеличаването с 2 милиона барела на ден от август до края на тази година. Абу Даби настоява тези два въпроса да не се обвързват, а продължаването на споразумението да бъде разгледано на следващо заседание.

Министрите се събират днес отново във видеоконферентен формат от 16 часа българско време