След онлайн петиция и протести на екоактивисти, Министерството на земеделието все пак даде разрешение за отстрел на мечката в Белица, Благоевград, нападнала жена миналата седмица.

Животното, стреснато при среща с голяма група гъбари, побягна и в бягството си надра тежко жена. Раните и разкъсванията на кожата са били на голяма площ, болезнени и наложиха кратка хоспитализация, но няма вътрешни наранявания или сериозни травми.

Отстрел на мечката обаче ще стане само ако е наложително, не се организират потери за издирването на животното, уверява кметът на Белица Радослав Ревански. Самият той подаде искането за отстрел на животното още в петък.

"В Белица не сме варвари, не сме убийци. Министерството е издало разрешение за отстрел, но това чисто юридически означава, че ако някой се срещне с мечката в гората, може да стреля, ако е заплашен животът му", обясни той пред бТВ.

Вместо да убият животното, което според специалисти най-вероятно просто се е уплашило, местните ще получат обучение от специалисти как да се движат безопасно в гората. 

Мечката е била мъжка, на около 3 години. Според горските хората са преувеличили размерът й, реално тя е младеж. 

Гъбарите ще се движат минимум по двама и ще вдигат шум, за да не стреснат хищник, когато са наблизо, а той да избяга от далеч. 

Ще се вдигнат и хранилките на по-високо място, за да има възможност животното да се отдалечи от града.