България е трябвало да се бори за "Южен поток", заяви руският посланик у нас Юрий Исаков.

Така той коментира прекратяването на проекта от страна на Москва. Новината бе обявена в Анкара на 1 декември лично от президента Владимир Путин. Като причина той изтъкна липсата на разрешение от страна на България да се полагат тръби по морското дъно край нейните граници.

"Никой не дава просто така, от небето, подаръци като "Южен поток". Някой предлагал ли е нещо подобно на България като "Южен поток"? Когато се предостави подобен щастлив случай или щастливо развитие на събитията, трябва да се бориш за него. Ако трябва и зъби да се показват, ако трябва да се отстояват националните интереси - всичко се получава. Ако обаче само говорим, че сме малки и нищо не можем - ще си останем малки и нищо неможещи", заяви Исаков.

"Принадлежността към дадена група или съюз - НАТО, Европейския съюз, или каквото и да е друго обединение, абсолютно не изключва всяка страна-участничка, спазвайки груповата дисциплина, едновременно с това да може да се бори за своите национални интереси", добави дипломатът.

Той изтъкна, че има страни, напълно съпоставими с България и по размер, и по икономическа мощ, и по политическо значение. Те обаче намират в себе си сили за отстояване на своите национални интереси.

"Тук обаче не достига едно нещо и то е политическата воля", отбеляза посланикът.

Според Исаков, макар и проектът да е обявен за приключен, има възможност да се направи още нещо.

"Ако се сметне за целесъобразно, ние, довеждайки газ до турско-гръцката граница, ще сме готови за възможност там да създадем газов хъб, т.е. площадка с необходимата инфраструктура за снабдяване с газ страните от Югоизточна Европа, в това число и България", каза руският посланик.

Днес италианският външен министър обяви съвсем спокойно, че страната му може да мине и без "Южен поток". Очевидно за него няма никакво значение, че компания като ЕНИ участва в проекта и не вижда никакъв смисъл страната му да се "бори и показва зъби" за нещо, което лесно се заменя с други възможни източници.