България, Румъния и Хърватия прекалено дълго са държани в чакалнята на Шенген по неоснователни причини.

Това заяви днес в Европейския парламент в Страсбург словенският премиер Янез Янша. Той представи приоритетите на председателството на ЕС, което страната му пое на 1 юли.

Според Янша  трите страни изцяло изпълняват критериите за Шенген.

Довечера евродепутатите ще призоват за пореден път Съветът на ЕС да приеме незабавно България и Румъния в Шенген. Това ще стане на дебат в ЕП. Докладът по въпроса ще бъде гласуван утре.

Миналата седмица словенският министър на вътрешните работи Алеш Хойс заяви, че напълно подкрепя пълноправното присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенген.

„Особено сме заинтересовани тези страни да влязат в Шенгенската информационна система (ШИС), защото те са съседи и така ще направим товара ни малко по-лек, както и много по-лесен живота за хората, които живеят около тези граници, а те ще станат наистина европейски“, изтъкна той.

Подобен призив на няколко пъти отправи и Европейската комисия.

Хойс допълни, че иска да постави въпроса в Съвета, където все още има съпротива. Министърът ще го направи, когато бъде постигнат пълен консенсус по въпроса.

От средата на юни България и Румъния получиха само частичен достъп до ШИС. Те могат само да четат съдържащите се в нея документи.