Нов началник ще има и Военното разузнаване - както вече се казва службата "Военна информация" в Министерството на отбраната. Служебното правителство предлага за поста полковник Венелин Венев. Номинацията върви и с удостояване на Венев с висше офицерско звание „бригаден генерал“, съобщиха от Министерския съвет след заседанието днес.

За да заеме кандидатът поста, президентът Румен Радев трябва да издаде указ, както повелява законът. 

Още преди месец се очакваше да стане ясно кой ще поеме военно разузнаване, но избраникът, според източници, първо е преминал през обучение, след като е преминал през процедурите за одобрение за поста.

Военното разузнаване е се ръководи от и.д. началник още от 2019 г., когато бригаден генерал Пламен Ангелов напусна длъжността. За негов приемник първо бе посочен заместникът му полк. Велко Атанасов. Той на свой ред бе сменен от друг заместник в службата - кап. I ранг Иво Хасекиев. 

През март тази година, в края на мандата на третия кабинет "Борисов", прокуратурата обяви, че е разкрила шпиони на Русия в България. Според държавното обвинение част от шпионската мрежа са били бивши и настоящи към онзи момент служители на военното разузнаване, което е към Министерството на отбраната. След обвиняемите, както обяви прокуратурата, е имало и човек, който е изготвял информация за хибридни заплахи и рискове, включително и от Русия, както и кадър на службата, който е бил изпращан на мисия с контингенти зад граница. 

Правителството днес обяви и смяната на зам.-началника на Държавна агенция "Разузнаване" Ангело Прокопиев - рокада, за която се говореше отдавна, но стана възможна едва след отстраняването на началника на цивилното разузнаване Атанас Атанасов (тъй като по закон началникът избира заместниците си, след което правителството ги одобрява или не - б.р.).

 
Атанасов си тръгна след обвинение от страна на служебния кабинет, че е укривал информация от държавния глава, въпреки че по закон е длъжен да предоставя един и същи обем данни на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Той бе и сред висшите кадри на службите, които бяха излезли в дълъг многомесечен отпуск дни преди назначаването на служебния кабинет и продължаващ до есента.
 
Преди това смяна имаше и начело на ДАНС. Сменените шефове на спецслужби, а и бившите управляващи, твърдят, че причината била разкритията на руски шпиони.