Инициативата "Три морета" коренно ще промени ситуацията в региона. Това заяви президентът Румен Радев по време на откриването на срещата на върха с основна тема "Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа".

Днес е вторият ден от домакинството на София на срещата на върха на Инициативата "Три морета".

"Приемането на приоритетните проекти коренно ще промени ситуацията и ще доведе до устойчиво развитие на нашия регион и Европа. Увеличаването на броя им, достигайки 90 през 2021 г. показва растящото ниво на нашите амбиции".

Държавният глава обяви и приемането на съвместна декларация.

"За мен е удоволствие да обявя, че стартираме Срещата на върха с приемането на Съвместната декларация от София, която е ясна демонстрация на нашата жизненост и обща политическа воля".

Президентът благодари на гостуващите високопоставени политици.

"Добре е за бизнеса и гражданите да видят, че политическото ръководство, международните организиации, международните институции и бизнес асоциации се събират заедно и обсъждат всички важни проблеми. Това означава, че нашата инициатива продължава да генерира идеи и насоки да засили развитието, за да подобрим дигитализацията, транспорта и енергийната сигурност. Да инициираме дебат за бъдещето на региона".

Той посочи, че срещата на върха в София е доказателство, че "инициативата се развива много добре" и че служи като инструмент за сътрудничество.

"Вчерашните срещи демонстрираха, че нашата инициатива вече е добре призната в рамките на региона и отвъд. Дълбоко ценим подкрепата на стратегическите партньори САЩ, Германия и ЕК. Важно е да постигнем синергия между стратегическата програма на ЕС, NextGenEu и трансатлантическото партньорство."

Президентът посочи, че въпреки увеличението на проектите под "чадъра" на ИТМ, "тези амбиции показват, че има значителен дефицит", има трудности пред реализирането. След това зададе важни въпроси.

"Това е повод за дискуция – колко ефикасни сме в реализираниете на трансграничните и трансрегионални подходи към развиването на дългогодишната европейска финансова рамка и нашите планове за въстановяване? Колко ефикасни сме в планирането и вземането на решенията и управлението на тези процеси в рамките на "Три морета"? Дали използваме достатъчно силни и всеобхватни инструменти да привличаме капитал и партньори? Дали сме достатъчно отдадени на нашите обещания за финансиране на фонда? Какви са нашите критерии за успех по отношение на идентифицирането и налагането на приоритетните проекти? Как можем да се възползваме от сътрудничеството с нашите непосредствени съседи и как да бъде взаимоизгодно?"

Като пример за добро партньорство Радев посочи гостуването на гръцката президентка Катерина Сакеларопулу. И след това продължи:

"Дали сме отдадени достатъчно на бъдещето на "Три морета"? Вчера обсъдихме визията за това как да развиваме по-успешно сътрудничество в сферите на науките, образованието, технологиите и иновациите. Като гаранция за нашия просперитет и бъдещето, както и за постигането на конкурентснопособност".

Той подчерта, че дискусиите са ключът към успеха и в този момент обяви приемането на Съвместната декларация и призова участниците да бъдат открити, "да разкрият както възможностите, така и критиките". 

"Трябва да изчистим критериите и подходите към бъдещето развитие. Колкото по-открити сме, толкова по-бързо ще постигнем успех".

Срещата на държавните глави продължава. Успоредно с нея са планирани също панел "Транспорт" и панел "Дигитализация".

По-късно през деня Радев официално ще предаде председателството на Инициативата "Три морета" на президента на Латвия Егилс Левитс - през 2022 г. Рига ще е домакин на политическия проект.