Кмет на община в Казанлъшко е привлечен към наказателна отговорност от прокуратурата по члена за купуване на гласове.

"По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който били събирани от обвиняемия в ромската махала на населеното място, като М.Ц. им предлагал и давал суми в размер на по 50 лева за всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат. Над 20 лица са потвърдили, че са получили сумата от 50 лева по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях", пишат от държавното обвинение.

Посочените инициали и регионът съвпадат с Мариан Цонев - кмет на община Гурково. В четвъртък той заяви пред БНР, че е бил викан на разпит.

Любопитно е, че през 2019 г. Цонев печели изборите от квотата на ДПС. Самият той казва, че е проверяван 6 пъти от КПКОНПИ и отделно - от Специализираната прокуратура. Досега не се е чуло да бе обвинен - макар основно кметове да преобладават сред "клиентите" на Спецпрокуратурата.

Също днес регионалните медии съобщават за полицейска операция в село Раданово край Велико Търново.

Снимка БНТ

 

Органите на реда са влезли в едната махала рано сутринта. Проверявали се всички преминаващи оттам автомобили.

Обхождат се някои адреси, търсят се списъци и се проверява дали има предпоставки за купуване на гласове, съобщава Нова тв.

Както Клуб Z писа, масираните операции на МВР в последните дни са насочени най-вече към лихвари, които традиционно "държат" ромския вот, както и притежават списъци с лични данни на стотици съмахленци.

В потвърджедие на това покъсно доде информация, че мъж е арестуван при спецакция в офиси на фирми за бързи кредити в Сливен.

Операцията се извършва съвместно със служители на НАП и е част от офанзивата на МВР срещу контролирания вот.

Ето и официалното съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност кмет на община за купуване на гласове

Под ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) се провежда разследване за извършено престъпление против политическите права на гражданите – по чл. 167, ал. 2 от НК.

На основание събрани доказателства Софийска градска прокуратура привлече в качеството на обвиняем М.Ц. - кмет на община в област Стара Загора, за предлагане и даване на имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за опредена политическа партия и кандидат.

Извършени са множество действия по разследването – разпити на свидетели, включително над 10 лица пред съдия, претърсвания и изземвания в населени места в област Стара Загора. Намерени и иззети са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

По време на разпитите свидетелите са разказали за начина, по който били събирани от обвиняемия в ромската махала на населеното място, като М.Ц. им предлагал и давал суми в размер на по 50 лева за всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат. Над 20 лица са потвърдили, че са получили сумата от 50 лева по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях.

Материалите по досъдебното производство са изпратени и приети от СГП по компетентност от Териториално отделение – Казанлък при Районна прокуратура – Стара Загора.

Разследването се извършва от екипи на наблюдаващи прокурори и следователи със съдействието на структурите на ДАНС за региона.

По-късно от държавното обвинение се похвалиха с новообразувани 15 досъдебни производства:

В прокуратурите на територията на страната за последното денонощие са образувани 166 нови преписки, свързани с нарушения на изборния процес.

Общият им брой към 10.00 ч. на 09 юли 2021 г. вече е 466. Същите са по постъпили сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите.

За последните 24 часа са образувани и 15 нови досъдебни производства за нарушаване на политическите права на гражданите, като общият им брой вече е 60.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.