Точно 6 711 048 пълнолетни български граждани в страната и чужбина имат право днес да подадат своя глас на предсрочните парламентарни избори.

Изборният ден започна в 7 ч., а гласуването продължава до 20 ч. С решение на Централната избирателна комисия времето за вот може да бъде удължено с още час, ако пред секциите има опашки от хора, които не са успели да подадат вота си. Първи прогнозни резултати на база екзитпол се очакват след 20 ч.

За доверие се борят 23 регистрирани от ЦИК партии и коалиции. Само в един избирателен район от общо 31 има и кандидат за независим народен представител. В бюлетината същестува и опция "не подкрепям никого" - защото по закон гласуването в България е задължително, макар да няма санкция, ако избирател не отиде до урните. 

За първи път вотът се провежда масово с машини за гласуване - във всички секции в страната с над 300 избиратели според избирателния списък и в тези секции в чужбина, за чието разкриване са подадени поне 300 заявления или на предходните избори са подадени поне толкова бюлетини. Така машини има в общо В 9401 секции на територията на България и в 273 секции, открити зад граница.

Общият брой на секциите е 13 005 в страната и 748 в 68 държави в чужбина.

По две устройства за гласуване заради големия брой избиратели има в 1115 секции у нас и в 148 - в чужбина. В малките секции се гласува с хартиена бюлетина. Опция за вот по стария традиционен начин е осигурена навсякъде, в случай че някъде се появи технически проблем с машините, който не може да бъде отстранен. Решение за прекратяване на машинния вот може да вземе ЦИК.

За да подадете вота си, трябва да носите валидна лична карта. В случай че срокът ѝ на валидност е изтекъл, службите на МВР за издаване на документи работят и днес и можете да подадете заявление за издаване на личен документ, срещу което ще получите удостоверение, с което също можете да гласувате. 

Противоепидемичните мерки заради коронавируса повеляват избирателите да носят предпазна маска, покриваща носа и устата и да се спазва дистанция.

Гласуването е по постоянен адрес освен в случаите, когато избирател е подал не по-късно от 14 дни преди изборния ден заявление за вот по настоящ адрес. Коя е секцията, в която можете на упражните вота си, можете да проверите в сайта на ГРАО. Другата опция е чрез изпращане на SMS на единен номер 18429 и за трите мобилни оператора (А1, Теленор и Виваком). Цената на SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за въведения ЕГН.

Ако се намирате в чужбина, бюлетина можете да подадете в която и да е разкрита изборна секция срещу лична карта и декларация, че няма да гласувате на друго място.

Поставените под карантира имат право да гласуват чрез подвижда изборна секция. Ако на територията на общината вече има разкрита такава секция за болни или изолирани заради коронавирус на база предварителни заявления, такъв вид вот може да се заяви и днес.