„Когато знаеш, че си за кратко и всеки ден може да е последен в управлението, работиш на пълни обороти, хоризонтът може да стане и по-дълъг, отколкото очакваме, но както е казал народът – готви се за война, ако искаш да живееш в мир”.

Това каза пред радио K2 премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той припомни, че между първия и втория му мандат са минали едва година и няколко месеца, като в този период има близо 4,5 милиарда неусвоени пари по европейските фондове и близо 9 милиарда разлика в дефицитите, от 0,48% до 3,8% в момента.

„Сиреч експериментът „Орешарски” или експериментът да свалиш ГЕРБ от власт с нечестни средства, като аферата „Костинброд”, струва 9 милиарда нетна загуба и още толкова загуба от неусвоени пари, ако сега не успеем с Брюксел да ги договорим, така ще заминат в канала”, обобщи министър-председателят.

„На банкерите повече разум, по-малко лихви и да кредитират бизнеса”, пожела Борисов по повод Никулден, който е празник и на банкерите.

Според него конфликтът между Русия и Запада има значение за спирането на "Южен поток". Правителството на Пламен Орешарски обаче е провеждало процедури, които не са били одобрени от Брюксел, с което реално е убивало проекта. 

„Така че, както винаги, вината си е първо в нас – българите, а после във всички останали”, категоричен бе той.

На въпрос как могат да бъдат разгледани знаците за това, че е бил приет на най-високо равнище в ЕС, Бойко Борисов отговори:

„Сравнете Орешарски, сравнете служебните премиери, сравнете нас, това е вашата работа, да правите анализи, не е наша да си даваме оценка”.